Άρνηση του ΔΣ της AIG να συμμετάσχει στην αγωγή της Starr εναντίον του αμερικανικού δημοσίου

Η American International Group, Inc. (NYSE: AIG) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιανουαρίου, θα εξετάσει το αίτημα που επιδόθηκε από τη Starr International Company, Inc («Starr») στις 21 Σεπτεμβρίου 2012.
Βάσει του αιτήματος αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG καλείται να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει σχετικά με την αγωγή που υπεβλήθη από τη Starr και άλλους μετόχους της AIG. Η αγωγή αμφισβητεί τη συνταγματικότητα ορισμένων όρων της διΗάσωσης της AIG από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ των 2008.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και μέρος της νομολογίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG οφείλει να εξετάσει και να απαντήσει στο αίτημα της Starr, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2011, η Starr κατέθεσε αγωγή ενώπιον του United States Court of Federal Claims και του United States District Court for the Southern District of New York, ισχυριζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι η απόκτηση του 79,9% του μετοχικού κεφαλαίου της AIG παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθώς δεν υπήρξε δίκαιη αποζημίωση. Η αγωγή περιλαμβάνει ισχυρισμούς τόσο σε «παράγωγη» (derivative) βάση στο όνομα και για λογαριασμό της AIG, καθώς και σε ευθεία βάση για λογαριασμό της Starr και των άλλων μετόχων που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση.
Σύμφωνα με το αίτημα, η Starr ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG είτε να εγκρίνει την ανάληψη της απαίτησης της Starr από την ίδια την AIG, είτε να επιτρέψει στη Starr να διεκδικήσει την αποζημίωση για λογαριασμό της AIG. H απαίτηση αποζημίωσης της Starr ανέρχεται περίπου στα $25 δισ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τρεις επιλογές σχετικά με τα αιτήματα των μετόχων της:
1. Να αναλάβει την απαίτηση της Starr και να προχωρήσει με τη διεκδίκησή της,
2. να αρνηθεί το αίτημα και να αποτρέψει την εκδίκαση της αγωγής από τη Starr – απόφαση που είναι πιθανό να προσβάλει η Starr ή
3. να επιτρέψει στη Starr να διεκδικήσει την απαίτηση για λογαριασμό της AIG.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Court of Federal Claims αρνήθηκε το αίτημα της Κυβέρνησης για απόρριψη της αγωγής, κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει με ή χωρίς τη συμμετοχή της AIG. Εάν η AIG δεν επιτρέψει στην αγωγή των μετόχων να προχωρήσει, και η Starr είτε κερδίσει τη δίκη είτε πετύχει έναν ευνοϊκό συμβιβασμό, η AIG δεν θα λάβει κανένα μέρος του ποσού που θα ανακτηθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της AIG έχει υποχρέωση και πρόθεση να εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Starr και να απαντήσει με τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα.

«H AIG αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στις ΗΠΑ με κέρδος και όταν λέμε ότι ευχαριστούμε τους Αμερικανούς το εννοούμε», σχολίασε o Robert H. Benmosche, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AIG. «Παράλληλα όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει νομική και ηθική υποχρέωση απέναντι στην Εταιρεία και τους Μετόχους της να εξετάσει το αίτημα και να απαντήσει με δίκαιο, αρμόζοντα και άμεσο τρόπο. Στην αυριανή συνεδρίαση θα ακούσουμε όλες τις πλευρές για να αποκτήσουμε μια σφαιρική αντίληψη του θέματος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουμε και την απόφασή μας.»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *