Έκθεση «βόμβα» του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στα ταμεία και τις συντάξεις

Την λειτουργία μόνο τριών συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα ενταχθούν επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών προτείνει έκθεση βόμβα του ΟΟΣΑ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον για την υγεία προτείνεται μόνο η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και διακοπή όλων των συντάξεων παροχών σε ανάπηρους και αντικατάσταση με ένα ενιαίο επίδομα 500 ευρώ , και με αυστηρά οικονομικά κριτήρια.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΟΟΣΑ μέσω μελέτης που έκανε και παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας είναι:

Δημιουργία ενιαίου επιδόματος αναπηρίας 500 ευρώ και κατάργηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για αντικατάσταση ακόμα και των αναπηρικών συντάξεων από το νέο επίδομα το οποί θα δίνεται με αυστηρά κριτήρια. Με βάση την εισήγηση, την οικονομική ενίσχυση θα δικαιούνται μόνο άτομα ανίκανα για εργασία που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Επέκταση των βοηθημάτων κατά της ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα για εργασία. Το υπουργείο θα πάρει πρωτοβουλία για να τρέξει η ρύθμιση από το 2014 και να καλυφθούν άτομα που αναζητούν δουλειά για πάνω από 12 μήνες.

Το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα και θα δίνεται σε άτομα με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ. Το ποσό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Καθιέρωση ενιαίου στεγαστικού επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό θα εξαρτάται μεταξύ άλλων από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και θα κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ.

Ενοποίηση οικογενειακών επιδομάτων και χορήγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Για το θέμα αυτό έχει ήδη υπάρξει πλήρης αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Θέσπιση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Το υπουργείο θα θέσει σε εφαρμογή πιλτοικά το μέτρο από το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας. Το κονδύλι που θα διατεθεί σε πρώτη φάση θα είναι 20 εκατ. ευρώ και η οικονομική βοήθεια θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Υπαγωγή του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ.

Υπαγωγή όλων των ταμείων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για ενοποίηση παροχών και εισφορών στα ταμεία. Σταδιακή κατάργηση των διαφορετικών ρυθμίσεων στα ταμεία.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *