Έρευνα Allianz: Διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των μεγαλύτερων θεαμάτων στον πλανήτη

Κρίσιμος ρόλος της ασφάλισης: Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Euro 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλιση για την κάλυψη κινδύνων όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, κυβερνοεπιθέσεις, ακυρώσεις, και ζητήματα ασφάλειας. Η ασφάλιση παρέχει σημαντική προστασία για διοργανωτές, αθλητές, θεατές και άλλους εμπλεκόμενους

Σύνθετη διαχείριση κινδύνων: Η επιτυχής διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών γεγονότων απαιτεί εκτενή σχεδιασμό και συνεργασία μεταξύ διοργανωτών, ασφαλιστικών εταιρειών και κυβερνητικών φορέων. Ειδικές καλύψεις για κινδύνους όπως τρομοκρατία, πολιτικές αναταραχές και κυβερνοεπιθέσεις είναι κρίσιμες για την προστασία της εκδήλωσης

Μπες στο κανάλι μας στο youtube για μια νέα εμπειρία στην ασφαλιστική ενημέρωση

Αντίκτυπος πανδημίας και κλιματικής αλλαγής: Οι πρόσφατες εμπειρίες από την πανδημία και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν οδηγήσει σε προσαρμογές στα σχέδια ασφαλείας και ασφάλισης για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Η προετοιμασία για απρόβλεπτα γεγονότα και η προσαρμογή σε νέες απειλές είναι πλέον απαραίτητες.

Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Euro 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συναρπάζουν και ενώνουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων θεαμάτων είναι μια υπόθεση γεμάτη προκλήσεις, είτε πρόκειται για μια πιθανή διαταραχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, είτε για περιστατικό στον κυβερνοχώρο. Η πολυετής εμπειρία, τα διδάγματα και ο σχεδιασμός της διαχείρισης πιθανών κινδύνων διασφαλίζουν ότι τα θεάματα και οι διοργανώσεις συνεχίζονται, όπως και η υποστήριξη της ασφάλισης, η οποία κατέχει αναπόσπαστο ρόλο στην πραγματοποίηση των συγκλονιστικών αυτών εκδηλώσεων.

Αυτό το καλοκαίρι, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη, φιλοξενώντας δύο από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πολύμηνο τουρνουά ποδοσφαίρου UEFA Euro Championship ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου στη Γερμανία και σύντομα θα ακολουθήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού αγώνα συνοδεύεται από προκλήσεις, αλλά όχι περισσότερο από ότι οι πολυαναμενόμενες διοργανώσεις μεγαθήρια όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro 2024 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων είναι ένα εγχείρημα τεράστιων διαστάσεων, που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου 10.500 αθλητές από περισσότερα από 200 κράτη θα αγωνιστούν για το χρυσό μετάλλιο. Δισεκατομμύρια άλλοι θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι λέγεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Γαλλία. Με τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις συμφωνίες χορηγιών να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, οι αποδόσεις που διακυβεύονται είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), σχεδόν το σύνολο του κόστους των 4,4 δισ. ευρώ για τη διεξαγωγή τους, χρηματοδοτείται από ιδιώτες μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων, της φιλοξενίας και εστίασης, των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Παρόμοιο ποσό έχει δαπανηθεί για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών στο Παρίσι – το 95% των αγωνιστικών χώρων είναι ήδη κατασκευασμένοι ή προσωρινοί για τις ανάγκες των Αγώνων. Μετά του Αγώνες, πολλοί χώροι διεξαγωγής θα επιφέρουν μακροπρόσθεσμο όφελος στις τοπικές κοινότητες, για παράδειγμα, με τη μορφή κατοικιών και κοινοτικών αθλητικών κέντρων.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 αναμένεται να είναι από τις διοργανώσεις με την υψηλότερη αξία από πλευράς ασφαλισμένων ποσών, κάτι που αντικατοπτρίζει το μέγεθος, την εμπορική αξία και το γεγονός ότι το Παρίσι είναι ο οικοδεσπότης, εξηγεί ο Jan Prechtl, Regional Head of Entertainment Insurance της Allianz Commercial.

«Οι αξίες που συνδέονται με μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις αυξάνονταν ήδη πριν από την πανδημία Covid-19», λέει ο Prechtl. «Το κοινό είναι πλέον παγκόσμιο, και έχουμε δει τα ποσά που ασφαλίστηκαν να αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Και μετά την πανδημία, το κόστος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω και του πληθωρισμού, κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των εισιτηρίων, των ξενοδοχείων, των ταξιδιωτικών εξόδων κ.λπ. Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών ποσών για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».

«Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς την υποστήριξη της ασφάλισης, η διοργάνωση πολλών μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων δεν θα ήταν δυνατή, τουλάχιστον όχι στην κλίμακα που βλέπουμε σήμερα», λέει ο Mark Whayling, Global Product Lead, Entertainment της Allianz Commercial. 

Το σόου πρέπει να συνεχίσει

Σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, από τον φορέα διοργάνωσης του αθλητικού γεγονότος, τη ΔΟΕ, και τις εθνικές οργανωτικές επιτροπές, μέχρι τις εθνικές ομάδες ή μεμονωμένους αθλητές, καθώς και τους χορηγούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές. «Η ασφάλιση παίζει πλέον κρίσιμο ρόλο στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές καλύψεις, όπως η ασφάλιση περιουσίας και αυτοκινήτου, μέχρι τις διάφορες καλύψεις ευθυνών, όπως η αστική ευθύνη, το ατύχημα και η υγεία, ή την ασφάλιση διευθυντών και στελεχών και την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο. Καθεμία σε διαφορετικό βαθμό, όλες αυτές οι καλύψεις είναι πιθανό να υφίστανται, παρέχοντας πολύτιμη προστασία για αυτές τις εκδηλώσεις, τους διοργανωτές τους, τους συμμετέχοντες και τους θεατές», λέει ο Whayling. 

Ίσως η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά είναι η ακύρωση μιας εκδήλωσης, η οποία καλύπτει τις οικονομικές επιπτώσεις της ακύρωσης ή αναβολής μιας διοργάνωσης λόγω παραγόντων όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι απειλές για την ασφάλεια και η τρομοκρατία ή οι προβληματισμοί για τη δημόσια υγεία. Οι αξίες που καλύπτονται από την ασφάλιση ακύρωσης μιας μεγάλης διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης μπορούν εύκολα να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προσθέτει ο Prechtl.

Εκτός από τις καλύψεις «μεγάλων εισιτηρίων», όπως η ακύρωση εκδηλώσεων, η ασφάλιση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και σε παρασκηνιακό επίπεδο, υποστηρίζοντας την καθημερινή λειτουργία των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων ή προστατεύοντας τους ίδιους τους αθλητικούς χώρους. Η Allianz France, για παράδειγμα, είναι ένας από τους βασικούς ασφαλιστές των κύριων υποδομών, όπως το Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines, το ναυτικό στάδιο στο Vaires-sur-Marne και το χωριό των μέσων ενημέρωσης. Ακόμα, παρέχει κάλυψη για τον «Marathon pour tous».

Για τους φιλάθλους που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες στο Παρίσι, διατίθεται ασφάλεια ταξιδιού και ακύρωσης εισιτηρίων. Οι αθλητές, οι ομάδες και οι παίκτες συχνά χρειάζονται ιατρική ασφαλιστική κάλυψη για την προστασία από τραυματισμούς ή ασθένειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, και ανάλογα με τις συμβατικές τους συμφωνίες, μπορεί επίσης να χρειάζονται κάλυψη αστικής ευθύνης για την προστασία από αξιώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Οι διοργανωτές απαιτούν επίσης μεγάλα όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης για την κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με τους υπαλλήλους και τους εθελοντές καθώς και τους θεατές. που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ομαδική προσπάθεια

Ως ο σημερινός επίσημος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η Allianz συνεργάζεται με τη ΔΟΕ για την παροχή ασφαλιστικών λύσεων και υπηρεσιών στις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και τις Ολυμπιακές ομάδες και τους αθλητές τους. Η τρέχουσα συνεργασία, που ξεκίνησε με τη συνεργασία με το Παραολυμπιακό Κίνημα από το 2006, ανακοινώθηκε το 2018 και θα διαρκέσει έως το 2028. 

Ως κορυφαίος ασφαλιστής μεγάλων και απαιτητικών εκδηλώσεων, η Allianz συμμετέχει στους Αγώνες σε «μεγάλη κλίμακα», λέει ο Deanim Jadean, Global Technical Manager, Olympic and Paralympic Partnership, ο οποίος συντονίζει τα πολλαπλά προγράμματα ανάληψης κινδύνων σε διάφορες μονάδες της Allianz Property & Casualty, από την Allianz France έως την Allianz Commercial και την Allianz Partners. Ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτεί τη συμμετοχή πολλών ασφαλιστών. 

«Όλες οι πολιτικές των Αγώνων αποτελούν μια προσπάθεια που προκύπτει από τους συνεργάτες και την ίδια την αγορά. Η ασφάλιση βασίζεται στην αρχή των μεγάλων αριθμών και μεγάλα γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταφέρονται σε πολλούς ώμους. Συνεργαζόμαστε στενά με τη ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024 για να κατανοήσουμε σε βάθος τους κινδύνους και να αναπτύξουμε ιδιαίτερα προσαρμοσμένες διατυπώσεις, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται στις διεθνείς ασφαλιστικές αγορές. Υπάρχουν πολλοί ασφαλιστές και αντασφαλιστές που εμπλέκονται για να παρέχουν τα απαιτούμενα επίπεδα κάλυψης για τέτοιους Αγώνες, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλους σκέλους και με πραγματικά τεράστια εμπλεκόμενα ασφαλιστικά ποσά», εξηγεί ο Jadean. 

Η αναδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μάλλον τέχνη παρά αναλογιστική επιστήμη. «Δεν μπορούμε να πάρουμε τις εμπειρίες από προηγούμενους Αγώνες και να επαναλάβουμε μια παρόμοια προσέγγιση και αξιολόγηση δύο χρόνια αργότερα (συμπεριλαμβανομένων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων)», εξηγεί ο Jadean, ο οποίος υπηρέτησε πολλά χρόνια ως εμπορικός ασφαλιστής για την Allianz στη Νότια Αφρική. «Κάθε Διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγεται σε διαφορετικό περιβάλλον και χώρα. Για το Παρίσι 2024, είναι ο αστικός χαρακτήρας της τελετής έναρξης και των αθλητικών αγώνων που το καθιστά μοναδικό. Για το LA28 ίσως χρειαστεί να συνυπολογίσουμε το ιδιαίτερο νομικό τοπίο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ευθύνη ή την αδικοπραξία».

Τα μαθήματα από την πανδημία

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι πρώτοι αγώνες που διεξάγονται μπροστά σε θεατές μετά την πανδημία και χωρίς τους περιορισμούς του Covid-19. Το Τόκιο 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά διεξήχθη με επιτυχία ένα χρόνο αργότερα, αν και σε μεγάλο βαθμό κεκλεισμένων των θυρών. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει ματαιωθεί καμία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον Μάιο του 2023 ότι ο Covid-19 δεν αποτελεί πλέον έκτακτη υγειονομική απειλή διεθνούς ενδιαφέροντος, η πιθανότητα μελλοντικών εξάρσεων πανδημίας παραμένει. Οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων είναι επιφορτισμένοι με την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων σε μια εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης κάλυψης για ακύρωση, αναβολή ή διακοπή εκδήλωσης λόγω έκτακτων καταστάσεων διακινδύνευσης δημόσιας υγείας.

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro, μαθαίνουν συνεχώς από προηγούμενες αντίστοιχες, εξηγεί ο Prechtl. Για παράδειγμα, οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες οδήγησαν στην εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης ασθενειών και ανάλογων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε βελτιώσεις στη διαχείριση της ασφάλειας.

«Αυτό που βλέπουμε ως ασφαλιστές, και αυτό που κάνουν καλά οι διοργανωτές, είναι να επωφεληθούν από προηγούμενες εμπειρίες για να εντοπίσουν τις βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 έχουν μάθει από την εμπειρία του Τόκιο 2020, όπου οι Αγώνες αναβλήθηκαν και επαναπρογραμματίστηκαν λόγω της πανδημίας. Χτίζετε το δίχτυ ασφαλείας σας και εγκαθιστάτε την ασφαλιστική σας κάλυψη με την ελπίδα ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσετε», λέει ο Whayling.

Κύριο μέλημα η διατήρηση της ασφάλειας

Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό κλίμα, οι απειλές ασφαλείας έχουν ξεπεράσει τον Covid-19 ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις το 2024. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου χαρακτήρα αυτών των διοργανώσεων και του ιστορικού των τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατίας. Η Γαλλία, η οποία σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 45.000 αστυνομικούς και προσωπικό ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει ότι έχει διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μειώσει ή να μεταφέρει την τελετή έναρξης, σε περίπτωση που αυξηθεί η απειλή για την ασφάλεια, αλλά εργάζεται επίσης εδώ και χρόνια ήδη με την υπόθεση ότι θα απαιτηθούν τα υψηλότερα δυνατά μέτρα ασφαλείας.  

Οι ασφαλιστές έχουν κληθεί να παρέχουν εξειδικευμένη κάλυψη για συμβάντα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, τις υλικές ζημιές, τη διακοπή εργασιών και την αστική ευθύνη, συχνά συμπληρωματικά προς τα κυβερνητικά προγράμματα. Επιπλέον, οι ασφαλιστές θα έπρεπε να εξετάσουν τους κινδύνους από πολιτικές αναταραχές ή ακτιβιστές του κλίματος που διαταράσσουν την εκδήλωση, για παράδειγμα, και να παρέχουν κάλυψη για υλικές ζημιές, διακοπή εργασιών και αξιώσεις αστικής ευθύνης που προκύπτουν από πολιτικές αναταραχές. 

«Όσο μεγαλύτερο και πιο παγκόσμιο γίνεται ένα γεγονός, τόσο περισσότερο εκτίθεται σε γεωπολιτικούς κινδύνους και απειλές ασφαλείας», λέει ο Prechtl. «Οι μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή και, ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν στόχος επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα, καθώς και πολιτικών αναταραχών και διαμαρτυριών από ανθρώπους που θέλουν να ακουστούν. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος λόγω του σημερινού γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αλλά σπάνια υπήρξε μια εποχή χωρίς προκλήσεις για τη διοργάνωση τέτοιων αθλητικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας. Παράλληλα, τα μέτρα ασφαλείας αναβαθμίζονται συνεχώς».

Προκλήσεις κυβερνο-ασφάλειας

Ως μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 αποτελούν δυνητικούς στόχους κυβερνοεπιθέσεων. Και η απειλή δεν είναι απλώς υποθετική. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Pyeongchang 2018 μια κυβερνοεπίθεση διέκοψε την τελετή έναρξης, ενώ το Πεκίνο 2008, το Λονδίνο 2012, το Ρίο 2016 και το Τόκιο 2020 αντιμετώπισαν κινδύνους κυβερνοαπειλών. Αναμένεται ότι η φετινή διοργάνωση δεν θα διαφέρει σε αυτό το επίπεδο. 

«Ο κυβερνοχώρος έχει γίνει μια πραγματική και άμεση απειλή για τις μεγάλες εκδηλώσεις, είτε πρόκειται για κακόβουλη επίθεση είτε για τεχνική βλάβη. Με δεδομένο το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και το περιβάλλον κινδύνου στον κυβερνοχώρο, είναι σαφώς ένα σενάριο που εξετάζεται σοβαρά για αθλητικές εκδηλώσεις υψηλού προφίλ», λέει ο Rishi Baviskar, Global Head of Cyber Risk Consulting της Allianz Commercial

Σήμερα, οι μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, από την πώληση εισιτηρίων και εμπορευμάτων έως τη μετάδοση και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για τον προγραμματισμό, την επικοινωνία και την οργάνωση των ίδιων των εκδηλώσεων, εξηγεί ο Baviskar. Ωστόσο, η εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει συμφόρηση από την άποψη των κινδύνων, οδηγώντας σε συσσώρευση ή συγκέντρωση κινδύνων. Οι επιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν σημαντικά τις αθλητικές εκδηλώσεις, από την απάτη με τα εισιτήρια μέχρι την παρεμβολή στις ζωντανές μεταδόσεις και τη χειραγώγηση των ψηφιακών πινάκων ή των οθονών. Μια καθυστέρηση λίγων μόνο λεπτών σε ένα αθλητικό γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των αρχικών διαφημιστικών προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Συνεπώς, η ασφάλιση καθίσταται κρίσιμη για την κάλυψη και του ενδεχομένου των αποτυχιών μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον Baviskar, περισσότερες εκδηλώσεις αγοράζουν πλέον αυτόνομη ασφαλιστική κάλυψη για τον κυβερνοχώρο. Οι ασφαλιστές καλούνται να παρέχουν κάλυψη για κινδύνους στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων δεδομένων, των διαταραχών του δικτύου και των επιθέσεων ransomware που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις λειτουργίες και τις υποδομές των εκδηλώσεων. 

«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ζημιών, ενώ η ασφάλιση μπορεί να παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας», λέει ο Baviskar. «Η προετοιμασία και η προηγμένη διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας και των κρίσεων είναι το κλειδί, όπως και η εκπαίδευση για τον εντοπισμό απειλών, όπως είναι οι απάτες phishing. Πολλοί διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων θα διεξάγουν επίσης ασκήσεις “πολεμικών παιγνίων” για τον εντοπισμό πιθανών σεναρίων κινδύνου στον κυβερνοχώρο και πιθανών τρωτών σημείων. Για ζωντανές μεταδόσεις ή πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών, η ασφαλής, ανθεκτική και πλεονασματική υποδομή προσφέρει εγγυημένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών».

Ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Ιστορικά, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι ασφαλιστές ανησυχούσαν για τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι αστραπές και οι ακραίες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται, τα κλιματικά πρότυπα αλλάζουν, με αποτέλεσμα ο καιρός να γίνεται πιο απρόβλεπτος, με την ακραία ζέστη να αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για εξέταση, σύμφωνα με τον Whayling.

«Μεταξύ άλλων, η ακραία ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στη χαμηλή βλάστηση. Παρόλο που μια εκδήλωση μπορεί να βρίσκεται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, θα μπορούσε να επηρεαστεί από την κακή ποιότητα του αέρα, όπως είδαμε μετά τις πυρκαγιές στον Καναδά το 2023, οι οποίες οδήγησαν στην ακύρωση εκδηλώσεων σε όλη τη Βόρεια Αμερική», λέει ο Whayling. «Αθλητικοί αγώνες, όπως μαραθώνιοι ή τρίαθλοι, μπορεί να θεωρηθούν μη ασφαλείς για να διεξαχθούν λόγω της κακής ποιότητας του αέρα και των ακραίων συνθηκών ζέστης».

Εκτός από τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια, η παρατεταμένη ζέστη μπορεί επίσης να κάνει το έδαφος πολύ σκληρό, προκαλώντας ξήρανση και μειώνοντας την ικανότητά του να απορροφά νερό. Η επακόλουθη βροχόπτωση μπορεί συχνά να οδηγήσει σε πλημμύρα ενός χώρου εκδηλώσεων, καθώς το νερό δεν έχει πού αλλού να τρέξει παρά μόνο στην επιφάνεια.

«Στην τελική, οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεών τους και, το σημαντικότερο, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των εμπλεκομένων», λέει ο Whayling. «Με το να είναι προληπτικοί και έτοιμοι για ακραίες καιρικές συνθήκες, οι διοργανωτές εκδηλώσεων μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης και να μετριάσουν τους πιθανούς κινδύνους».

Σημειώσεις 

  • Οι κίνδυνοι και οι προβληματισμοί κατά την ασφάλιση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων περιλαμβάνουν:
  • Ακύρωση ή αναβολή: Οι εκδηλώσεις μπορεί να ακυρωθούν ή να αναβληθούν λόγω παραγόντων όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απειλές για την ασφάλεια και ο κίνδυνος τρομοκρατίας ή ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.
  • Ευθύνη: Υπάρχει το ενδεχόμενο αξιώσεων ευθύνης από θεατές, συμμετέχοντες ή τρίτους για τραυματισμούς, υλικές ζημιές ή άλλα περιστατικά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
  • Υλικές ζημιές: Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν σημαντικές υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε ζημιές από ατυχήματα, βανδαλισμούς ή φυσικές καταστροφές.

Οι κυριότερες αιτίες ασφαλιστικών αποζημιώσεων σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις είναι:

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα: π.χ. ακύρωση.
  • Τραυματισμοί: Απαιτήσεις που σχετίζονται με τραυματισμούς θεατών ή συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των γλιστρημάτων και των πτώσεων ή των συγκρούσεων.
  • Υλικές ζημιές: Απαιτήσεις για ζημιές σε χώρους, εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις λόγω ατυχημάτων, βανδαλισμού ή φυσικών καταστροφών.
  • Ευθύνη έναντι τρίτων: Απαιτήσεις που προκύπτουν από υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες τρίτων που προκλήθηκαν από τις ενέργειες των διοργανωτών, των συμμετεχόντων ή των θεατών.

Απαιτήσεις ασφάλισης για αθλητές, ομάδες και παίκτες:

Ιατροφαρμακευτική ασφάλιση: Οι αθλητές, οι ομάδες και οι παίκτες συχνά απαιτούν ιατρική ασφαλιστική κάλυψη για την προστασία από τραυματισμούς ή ασθένειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.

Κάλυψη ευθύνης: Ανάλογα με τις συμβατικές τους συμφωνίες, οι αθλητές και οι ομάδες ενδέχεται να χρειάζονται κάλυψη αστικής ευθύνης για την προστασία από αξιώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team