Έρχονται αλλαγές στις εισφορές ΕΦΚΑ για μισθωτούς με μπλοκάκι και τίτλους κτήσης

Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι να καταργηθεί η υποχρέωση των μισθωτών που έχουν και μπλοκάκι να πληρώνουν διπλές εισφορές( ως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι)  για τον ΕΦΚΑ καθώς και να μειωθεί από τις 10.000 ευρώ στα 3.000 ευρώ για αμοιβές με τίτλους κτήσεις. 

Συμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής  η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.

Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πάνω από τα 210 ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο καταργείται είναι επειδή οι εισφορές για τη μη μισθωτή απασχόληση δεν θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα όπως πριν, αλλά με 7 επίπεδα εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης είναι στα 210 ευρώ το μήνα. Οσοι καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ ως μισθωτοί και παράλληλα έχουν μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες παύουν να έχουν την υποχρέωση σε διπλή εισφορά για το μπλοκάκι!

Ενας ελεύθερος επαγγελματίας, λοιπόν, που έχει δύο ή τρεις δραστηριότητες θα έχει μία εισφορά και όχι τρεις με κατώτατο όριο τα 210 ευρώ τον μήνα. Ενώ ένας μισθωτός που έχει και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι δεν θα πληρώνει δεύτερη εισφορά εφόσον οι εισφορές στο μισθό του είναι τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση που η εισφορά επί του μισθού υπολείπεται των 210 ευρώ, τότε θα καταβάλλει υποχρεωτικά τη διαφορά μέχρι τα 210 ευρώ.

Στις αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης, (τίτλους κτήσεις)  το όριο που θα επιτρέπεται να γίνεται αυτού του είδους η συναλλαγή εξετάζεται να κατέβει στα 3.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα Για αμοιβές άνω των 3.000 ευρώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι με ΦΠΑ 24%.

Πηγή Ελεύθερος Τύπος Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *