Έρχονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις ασφαλιστικές εταιρίες

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Καθώς διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2019 οι ασφαλιστικές εταιρίες αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνουν και να παρουσιάζουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018.

Μία διαδικασία που ακολουθείται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και δίνει την δυνατότητα για την δημιουργία μίας πιο ξεκάθαρης εικόνας για το πως κινείται η αγορά και σε εταιρικό επίπεδο.

Με δεδομένο ότι λίγο πολύ η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που αναλύει και παρουσιάζει τακτικά  η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος,από την παραγωγή ασφαλίστρων, τα εταιρικά στοιχεία δίνουν πιο σαφή εικόνα για την πορεία αλλά και τους στόχους της κάθε εταιρίας ξεχωριστά.

Αν και υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν οτι η Ένωση των  Ασφαλιστικών Εταιριών καλό θα ήταν να μην αρκείται στην γενική εικόνα της αγοράς, με τα στοιχεία παραγωγής ασφαλίστρων, αλλά να προβαίνει και στην παρουσίαση των μεριδίων της αγοράς για τις εταιρίες στα πρότυπα που ακολουθεί η αντίστοιχη Ενωση των ασφαλιστικών εταιριών της Κύπρου

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από τα στοιχεία της παραγωγής αλλά και τα μεγέθη των εταιριών οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς στην Ελλάδα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια στους βασικούς κλάδους γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων ζωής.

Επίσης διαμορφώνεται και ένας νέος πόλος μικρομεσαίων ασφαλιστικών εταιριών, με Ελληνική μετοχική σύνθεση, που διατηρούν αξιόλογες παραγωγές στις γενικές ασφαλίσεις, με άξονα τον κλάδο αυτοκινήτου και τις ασφαλίσεις υγείας.

Στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας οι αποκλειστικοί παίκτες του κλάδου NN Hellas και Μetlife μαζί με τις μικτές,  ΑΧΑ, Αllianz, Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Generali,Interamerican, Ευρωπαϊκή Πίστη,Groupama είναι αυτές που κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Ενώ σταδιακά θα πρέπει να υπολογίζουν και την Ergo Hellas, που μετά την ενσωμάτωση της Αγροτικής Ασφαλιστικής θα αρχίσει να αναπτύσσεται πιο δυναμικά και στον κλάδο αυτό.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις  όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ασφάλιση αυτοκινήτου η διασπορά στα μερίδια είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχει και η παραγωγή των ασφαλιστικών ΕΠΥ που δεν μετράτε στο σύνολό της από τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στον κλάδο αυτό εκτός από τους πιο πάνω μικτούς, κύρια πολυεθνικούς , παίκτες σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν και οι Ελληνικές μικρομεσαίες ασφαλιστικές, ενώ κάποιες ανεβαίνουν συνεχώς σε θέσεις, όπως η Interlife Ασφαλιστική τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, για να υπάρξουν πιο ασφαλή  συμπεράσματα θα πρέπει να έχουμε και τις ανακοινώσεις των εταιριών για το 2018, αλλά σαφώς η εικόνα θα ήταν πιο αντικειμενική αν υπήρχε η συγκέντρωση των μεριδίων ανά εταιρία από την Ένωση των Ασφαλιστικών.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που  υποχρεωτικά, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Solvency ΙΙ, θα πρέπει να αναρτήσουν το προσεχές διάστημα όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *