Έτσι θα ασφαλίζονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Οι γίγαντες της τεχνολογίας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς οδηγό που υπόσχονται να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους. Αλλά ποιος θα πληρώσει όταν συμβεί μια σύγκρουση;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εν εξελίξει διεργασίες για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο όταν τα αυτοματοποιημένα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους. Πέρυσι, οι νομοθέτες ενέκριναν τον νόμο για τα αυτοματοποιημένα και ηλεκτρικά οχήματα (AEV), δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια στις ασφαλιστικές καλύψεις και την ευθύνη για τροχαία ατυχήματα που περιλαμβάνουν οχήματα χωρίς οδηγό.

Τι γίνεται με την ευθύνη;

Ο David Williams, τεχνικός διευθυντής της AXA Insurance UK, εξήγησε ότι οι βρετανικοί κανόνες ορίζουν σαφή δομή ευθύνης, ενώ οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα εξακολουθούν να υποχρεώνονται να αγοράσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συμμορφώνεται με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Πολλά αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα θα μπορούν να αλλάξουν τρόπους οδήγησης  από αυτοματοποιημένο έως ελεγχόμενο από τον οδηγό, αλλά δύο ξεχωριστές ασφαλιστικές καλύψεις, για κάθε σενάριο, θα είναι “πολύ περίπλοκο”, σύμφωνα με τον Williams.

Αντ ‘αυτού, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα αγοράσουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει και τους δύο τρόπους οδήγησης.

Ο Williams αναμένει τον περιορισμό του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές  πιθανότατα να αντιμετωπίσουν λιγότερες αξιώσεις για ζημιές από αυτοκίνητα. “Και ένα μέρος αυτών των δαπανών να αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές”, είπε.

Οι ασφαλιστικές θέλουν να βρουν παρόμοιους κανόνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: vodafone.comΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *