ΑΑΔΕ: Δικαίωσε χειρούργο που ελεγχόταν για φοροδιαφυγή με βάση τον τιμοκατάλογο των ασφαλιστικών εταιριών

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δικαίωσε γιατρό-χειρουργό στον οποίο η εφορία είχε καταλογίσει διαφυγόντες φόρους 465.000 ευρώ, τιμολογώντας τις ιατρικές του πράξεις με τις ανώτατες τιμές που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Το θέμα προέκυψε από τη φορολογία χειρουργού που ενώ έκανε καλύτερες τιμές σε ασθενείς στο πλαίσιο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για ιατρικές πράξεις, δηλώνοντας φυσικά στην εφορία και τα αντίστοιχα έσοδα, κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία πολύ μεγαλύτερο φόρο τον οποίο οι ελεγκτές υπολόγισαν με βάση την τιμολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών!

“Εικονικές” αποδείξεις

Ο εν λόγω ιατρός-χειρουργός, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ελέγχθηκε για τη χρήση του έτους 2013 από την εφορία, περίοδο για την οποία δήλωσε ακαθάριστα έσοδα 256 χιλιάδες ευρώ και καθαρά κέρδη 199 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, ο φορολογικός έλεγχος του καταλόγισε διαφυγόντες φόρους 465 χιλιάδες ευρώ, θεωρώντας τις αποδείξεις του γιατρού «εικονικές» και τιμολογώντας τις ιατρικές του πράξεις με το ύψος των ανώτατων αμοιβών χειρουργών όπως το καθορίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες! Και αυτό μάλιστα, ενώ από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς δεν προκύπτει διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη. Δεν υπήρξαν ούτε χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν ούτε εμβάστηκαν χρηματικά ποσά σε άλλους λογαριασμούς.

Κατόπιν αυτών ο γιατρός προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και δικαιώθηκε, λίγο πριν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, το θέμα όμως, σύμφωνα με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Νικόλαο Πιστοφίδη, που χειρίστηκε την υπόθεση, είναι ότι «εάν θεωρηθούν οι πίνακες αμοιβών των ασφαλιστικών εταιρειών αυτοτελές και πρόσφορο στοιχείο ικανό από μόνο του να οδηγήσει στην αναμόρφωση εισοδήματος ιατρών και να τεκμηριώσει απόκρυψη εισοδήματος χωρίς αυτό να χρειάζεται επαλήθευσης από περαιτέρω διασταυρώσεις, θα νομιμοποιηθεί από τη Διοίκηση μια παράνομη πρακτική που συνιστά αφ’ εαυτής υπέρβαση των νομίμων ορίων ελέγχου, κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 4 παρ. 4 του Συντάγματος, αφού θα αρκούν απλώς συμπερασματικές κρίσεις για τον καταλογισμό των φορολογικών βαρών».

Δημιουργία ολιγοπωλίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο φορολογικός έλεγχος θα καθιέρωνε νόμιμες αμοιβές χειρουργών παράνομα, σύμφωνα με τις επιλογές των ασφαλιστικών εταιρειών και χωρίς κανένα έρεισμα από τον νόμο».

Πηγή: efsyn.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *