Αγορά με πολλές μελλοντικές εκπλήξεις η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Μετά από τα οκτώ χρόνια βαθιάς ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση των δανειστών της ένας κλάδος που υπόσχεται προοπτικές ανάπτυξης είναι και η ιδιωτική ασφάλιση.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για το τρέχον έτος θα υπάρξει μετά από χρόνια αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων και ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κοντά στο 4%.
Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια σχεδόν οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι και παρά την ύφεση και την αβεβαιότητα κανένας από αυτούς δεν αποχώρησε.
Μάλιστα, συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά στις ασφαλίσεις ζωής, που φτάνει κοντά στο 80%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των μεριδίων τους στις γενικές ασφαλίσεις που υπάρχει μεγάλη διασπορά και ανταγωνισμός κυρίως από τις μικρομεσαίες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Μέσα στην ύφεση και των προγραμμάτων προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας ο επενδυτικός όμιλος η Fairfax εξαγόρασε το 80% της Eurolife, ενώ η Γερμανική Εrgo την ATE Ασφαλιστική.
Επιπλέον πρόσφατα η AIG αποφάσισε να επανατοποθετηθεί στην Ελληνική Αγορά και ένω είχε πουλήσει το ποσοστό της σε υποκατάστημά της, την AIG Hellas, το 2016 τώρα επαναγοράζει το 100% αυτής της μονάδας.
Υπάρχει προς πώληση το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, που όλα δείχνουν να κλείνει ο κύκλος της πρόσφατης απόπειρας πώλησής της, με ενδιαφέρον μόνο από επενδυτικούς ομίλους, και το θέμα να επανεκκινείται προσεχώς με στόχο της πωλήτριας τράπεζας ( Εθνική) να προσελκύσει αγοραστές από ασφαλιστικούς πολυεθνικούς ομίλους.
Όλα αυτά συνηγορούν, όπως λένε καλοί γνώστες της αγοράς, σε θετικές προοπτικές για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα που ενδέχεται να συνδυαστεί και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μέσα στο 2019, με το άνοιγμα προς την ιδιωτική ασφάλιση και των δημόσιων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *