Αγωγή σε ασφαλιστική εταιρία για αποζημίωση 71 χιλιάδων ευρώ από τις πλημμύρες στη Ρόδο

Χρηματική αποζημίωση ύψους 71.231,99 € διεκδικεί ένας ομογενής από την Αμερική, προσωρινά κάτοικος Ιαλυσού, από ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση για ζημιές που υπέστη η περιουσία του από τον κατακλυσμό του Νοεμβρίου 2013 στο νησί της Ρόδου.

325623Ο ενάγων διατηρεί διαμέρισμα ημιυπογείου ορόφου, σε οικοδομή στην οδό Κυδίπης, στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού Ρόδου.

Για την προστασία του ακινήτου του από φυσική καταστροφή και άλλες αιτίες, συνήψε το Νοέμβριο του 2011 συμβόλαιο ασφάλισης με διάρκεια από 18/11/2011 έως 18/11/2012 το οποίο ανανεώθηκε έως την 18/11/2014.

Στις παροχές που προέβλεπε το αρχικό συμβόλαιο μεταξύ άλλων ήταν και η καταβολή ασφαλίσματος σε περίπτωση πλημμύρας, η πληρωμή εναλλακτικής διαμονής (ξενοδοχείου) για το διάστημα έως ένα μήνα, η δαπάνη για την άντληση ύδατος σε περίπτωση πλημμύρας και τον καθαρισμό των εσωτερικών χώρων του διαμερίσματος.

Το ποσό του οποίου η καταβολή προβλέπετο από τη σύμβαση ασφάλισης ήταν έως 70.000 ευρώ για τις ζημίες που θα προκαλούντο στο οίκημα (τοιχοποιία, πατώματα, ταβάνι, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και πράγματα σταθερά συνδεδεμένα με το πάτωμα και την τοιχοποιία όπως εντοιχισμένες ντουλάπες, είδη υγιεινής, ξυλοκατασκευές, κουφώματα, πόρτες κλπ.) και έως 25.000 ευρώ για το περιεχόμενο του ακινήτου (τα κινητά πράγματα που δεν είναι σταθερά συνδεδεμένα με την τοιχοποιία το πάτωμα ή το ταβάνι) με απαλλαγή 10% επί της αποζημίωσης με μίνιμουμ απαλλαγής το ποσό των 600 ευρώ.

Το παραπάνω διαμέρισμα καταστράφηκε στη μεγάλη βροχόπτωση στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2013.
Ο Δήμος Ρόδου διενήργησε αυτοψία στο ακίνητο, διαπίστωσε την ολοσχερή καταστροφή του καθώς και της οικοσκευής εντός του διαμερίσματος.
Την ίδια μέρα και συμπτωματικά κατά το ίδιο χρονικό σημείο ευρίσκετο στο χώρο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής εταιρείας, που διενήργησε ομοίως αυτοψία.

Διαπιστώθηκε ότι σε ύψος 75 περίπου εκατοστών το διαμέρισμα είχε καλυφθεί από λασπόνερα, τα οποία ήταν ανακατεμένα με λάδια και λύματα που είχαν υπερχειλίσει από αποχετεύσεις.

Τα παραπάνω υπό τη μορφή χειμάρρου, έσπασαν το συρόμενο τζάμι – πόρτα, εισήλθαν στην οικία και κάλυψαν αυτή καθώς και τα ευρισκόμενα εντός της οικίας πράγματα. Επισημαίνεται ότι οι πρίζες του ηλεκτρικού ρεύματος ευρισκόμενες σε ύψος 70 περίπου εκατοστών είχαν καλυφθεί ολοσχερώς από τα λασπόνερα και τα λύματα.

Ο ενάγων υποστηρίζει ότι ο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής εταιρείας μολονότι είχε έτοιμο το φάκελο των ζημιών με περίπου 500 φωτογραφίες, με προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντικατάσταση των κινητών πραγμάτων, κάτι που απλοποιούσε την εργασία που είχε αναλάβει, εντούτοις μέχρι σήμερα (3 και πλέον μήνες μετά την ενεργηθείσα από αυτόν αυτοψία) δεν έχει παραδώσει τα πορίσματα της αυτοψίας του με συνέπεια να καθυστερεί υπερβολικά η καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Οι ζημίες που κατεγράφησαν από τους εμπειρογνώμονες τους οποίους προσέλαβε με δική του δαπάνη ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 41.475,66 € στα οποία περιλαμβάνονται οι δαπάνες αντικατάστασης των κατεστραμμένων κινητών πραγμάτων με πράγματα αντίστοιχης (ή ίδιας) κατηγορίας, η δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το ακίνητο, η ασφαλισθείσα διαμονή επί 30ήμερο σε ξενοδοχείο καθώς και άντληση των υδάτων και καθαρισμός του ακινήτου.

Απέστειλε εξώδικο στην ασφαλιστική εταιρεία και διατείνεται ότι παρά τις οχλήσεις του, τον αγνοεί επιδεικτικά αρνούμενη να προβεί στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεω

Πηγή:www.dimokratiki.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

6 Comments

  1. Η είδηση καταγράφει ένα γεγονός και δεν νομίζουμε οτι ενδιαφέρει τον αναγνώστη ποια εταιρία αφορά ακόμα και αν ήταν δικαστική απόφαση ..αφού πρόκειται για αγωγή. Απλά επιλέχθηκε λόγω το ενδιαφέροντος που έχει και αναφερεται σε όχι και τόσο σύνηθες γεγονός που αφορά φυσικές καταστροφές ασφάλιση και αποζημίωση στην Ελλάδα

 1. Από το άρθρο το οποίο δημοσιεύετε δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς :

  H ασφάλιση καλύπτει και το ημιυπόγειο;
  Είναι σε α΄κίνδυνο ; καθώς διαφορετικά, εφόσον η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο απεικονίζει το ασφαλισμένο κτίριο, μήπως δεν υπάρχει επάρκεια ασφαλισμένου κεφαλαίου; υπασφάλιση στο κτίριο.
  Πώς από τα € 41.475 η απαίτηση γίνεται € 71.231;

  kyrogrigo

 2. στο παρακάτω άρθρο σας αναφέρεται ποιες θα καταβάλουν αποζημίωση ..???
  το νέο για εμάς είναι ποιες ΔΕΝ πληρώνουν
  όχι αυτές που πληρώνουν
  που στο φινάλε είναι και υποχρέωση τους

  εκτός εάν πληρώνεστε με την κάθε διαφήμιση ξεχωριστα και BLAC
  Η είσαστε άπλα παπαγαλάκια και θα πρέπει να σας κατατάξουμε αναλόγως για την ενημέρωσή μας

  1. Σεβαστή η αποψή σας …Αλλά μάλλον δεν έχετε καταλάβει οτι στην ενημέρωση αξιολογούνται μερικές ειδήσεις .Πχ διαφορές μεταξυ ασφαλιστικών εταιριών και πελατών υπάρχουν δεκάδες …Ουτε η ασφαλιστική πρέπει να πληρώνει οτι θέλει ο πελάτης ούτε ο πελάτης οτι του πληρώνει η ασφαλιστική. Οπότε λογικό ειναι να προκύπτουν διαφορές που λύνονται με θεσμικούς τρόπους. Εδω γράψαμε οτι η είδηση ειναι οτι δεν εχουμε στην Ελλάδα συχνές περιπτώσεις αποζημιώσεων σε θέματα φυσικών καταστροφών. Οπότε σαν θέμα έχει ενδιαφέρον Ως προς την ενημέρωση τώρα και την δική μας πρακτική είναι να αναδεικνύουμε ειδήσεις και πληροφορίες και οχι να κατηγορούμε η να επαινούμε ασφαλιστικές εταιρίες. Αλλωστε οι εταιρίες μέσω της εταιρικής τους επικοινωνίας που η ιστοσελίδα μας προβάλει μπορούν με ανακοινώσεις και δελτία τύπου να πληροφορούν τους καταναλωτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *