Αδυναμίες στην εφαρμογή της οδηγίας για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD) εντοπίζει η EIOPA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε χθες την πρώτη της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας Διανομής Ασφαλίσεων (IDD), η οποία ρυθμίζει τον τρόπο σχεδιασμού και διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων, αυτή η έκθεση εξετάζει:

Ακολουθήστε στο youtube για νέα εμπειρία ενημέρωσης και στo Google News

τυχόν αλλαγές στη δομή της αγοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών·

τυχόν αλλαγές στα πρότυπα διασυνοριακής δραστηριότητας·

τη βελτίωση της ποιότητας των μεθόδων παροχής συμβουλών και πωλήσεων και τον αντίκτυπο της IDD στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις· και

εάν οι αρμόδιες αρχές είναι επαρκώς εξουσιοδοτημένες και διαθέτουν επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τα κύρια ευρήματα της EIOPA είναι τα ακόλουθα:

Παρά τους περιορισμούς όσον αφορά τα στοιχεία και την εμπειρία σχετικά με τον αντίκτυπο της IDD στην ποιότητα των συμβουλών και των μεθόδων πώλησης, η IDD είχε γενικά θετικό αντίκτυπο στον τρόπο διανομής της ασφάλισης στους καταναλωτές. Ωστόσο, η EIOPA έχει εντοπίσει ορισμένες δυσκολίες στην εφαρμογή του τεστ απαιτήσεων και αναγκών και συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πώληση προϊόντων ασφάλισης ζωής που συνδέονται με μονάδες και τις πολιτικές προστασίας στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων.

Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών σημειώθηκε κατά την περίοδο 2016-2020, αλλά ο αριθμός των διαμεσολαβητών με διαβατήριο για τη διεξαγωγή διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη κατά την ίδια περίοδο.

Οι διανομείς ασφαλίσεων αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις κατά την εφαρμογή, και οι αρμόδιες εθνικές αρχές (ΕΑΑ) για την  εποπτεία, των κανόνων IDD για τις ψηφιακές γνωστοποιήσεις λόγω έλλειψης πρόσθετων οδηγιών. Για παράδειγμα, η IDD απαιτεί, εξ ορισμού, ορισμένες γνωστοποιήσεις στους καταναλωτές να γίνονται σε χαρτί και αυτός ο κανόνας δεν ήταν σε θέση να συμβαδίσει με τις ψηφιακές εξελίξεις.

Κατά την άποψη της EIOPA, δεν έχουν όλες οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές  (ΕΕΑ) επαρκείς εξουσίες για να ασκούν αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ορισμένες ΕΕΑ δεν διαθέτουν ενδιάμεσες εξουσίες μεταξύ των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων και των εξουσιών παρέμβασης προϊόντων.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *