Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Ο μάνατζερ “παντός καιρού” της ασφαλιστικής αγοράς

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2013, με την ασφαλιστική αγορά να δέχεται τα πλήγματα της κρίσης και ένα προηγούμενο με απανωτά “λουκέτα”, με πιο ισχυρό αυτό του Ομίλου Ασπίς το 2009, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος εκλέγεται πρόεδρος ο κ.Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Eurolife, τότε 100% θυγατρική εταιρία της Eurobank.
Είναι πρώτη φορά που στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών κάνουν άνοιγμα σε στελέχη μη παραδοσιακών παικτών της αγοράς, καθώς ήδη έχει αλλάξει και η μετοχική σύνθεση σε πολλές εταιρίες όπως στην Alpha Ασφαλιστική που έχει εξαγοραστεί από τον ομιλο της AXA, η Φοινιξ Metrolife από την Groumapa και παλιότερα η Interamerican από την σημερινή Achmea και οι πολυεθνικοί παίκτες αυξάνονται έχοντας μάλιστα τότε επικεφαλής ξένους μάνατζερ. (ΑΧΑ και Groupama)
Η Eurolife είναι σχετικά η πιο νέα ασφαλιστική εταιρία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα ( το 2000) ως αποκλειστικά τραπεζοασφαλιστική εταιρία χωρίς κάποιο άλλο δίκτυο. Μάλιστα απο το 2005 έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά στις ασφαλίσεις ζωής.
Από το 2008 και έχοντας ως επικεφαλής τον κ Σαρρηγεωργίου κάνει το ένα μεγάλο άνοιγμα.Ανοίγεται και εκτός τραπεζικού χώρου, ως δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της, εξαγοράζοντας  την ACTIVA Insurance που δραστηριοποιείται στις γενικές ασφαλίσεις και επεκτείνεται στα δίκτυα των ανεξάρτητων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Τότε στην ουσία αρχίζει και ο μετασχηματισμό της σε ασφαλιστική εταιρία με ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις και σε όλα τα δίκτυα διανομής Ο ίδιος ο κ Σαρρηγεωργίου χαρακτηρίζει την Eurolife ως ασφαλιστική εταιρία “παντός καιρού” αφού πλέον πλασάρεται μέσα στις πρώτες θέσεις της αγοράς έχοντας πάντα ως δόρυ τον κλάδο ζωής.

O κ. Prem Watsa (Πρόεδρος & o CEO Fairfax Financial Holdings) & κ. Α. Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife ERB)

Στην συνέχεια και με τις δεσμεύσεις της χώρας στα πλαίσια των μνημονίων οι τράπεζες καλούνται να αποδεσμευτούν από τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους.
Στα πλαίσια αυτά η Εurolife καταφέρνει και πάλι μια ακόμη πρωτιά. Είναι η πρώτη θυγατρική τραπεζική εταιρία που βρίσκει εύκολα επενδυτή και πουλάει το 2016 το 80% στην Fairfax του Kαναδού επενδυτή Prem Watsa
Όπως φημολογείται αυτή η επενδυτική επιλογή της Fairfax είναι αποτέλεσμα του κ. Σαρρηγεωργίου και της εμπιστοσύνης που τυγχάνει απο τον επικεφαλής της.
Μάλιστα αποτελεί και ένας είδος “πρεσβευτή” του Prem Watsa στην Ελλάδα o οποίος επισκέπτεται την χώρα στα τέλη του 2016 με αφορμή αυτή την εξαγορά και μιλά σε εκδήλωση με τα στελέχη και το προσωπικό της Eurolife.
Ενώ λίγους μήνες αργότερα το 2017 ο κ. Σαρρηγεωργίου, με αφορμή επίσης την παρουσία του Prem Watsa στην Ελλάδα σε εκδήλωση του ΣΕΒ, αναλαμβάνει και οργανώνει ένα φόρουμ στο Ζάππειο με ομιλητή τον Kαναδό επενδυτή που εκφράζεται θετικά υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Επίσης, λέγεται ότι με τις συμβουλές του ίδιου ο Όμιλος της Fairfax κατέθεσε και προσφορά στην φάση των μη δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική. Προσφορά που αποκλείστηκε τότε λόγω της παρουσίας της Fairfax στη Eurolife.

Στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Η παρουσία του κ Σαρρηγεωργίου στην προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών επίσης χαρακτηρίζεται ως περίοδος μεταρρυθμίσεων, αφού ο ίδιος και γενικότερα οι ασφαλιστικές εταιρίες αποφασίζουν ότι απαιτείται πιο ενεργή παρουσία της Ένωσης, τόσο σε εσωτερικά θέμα της αγοράς όσο και σε σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία.
Στην πρώτη θητεία του μια από τις πιο σημαντικές εσωτερικές παρεμβάσεις θεωρείται αυτή της άμεσης πληρωμής των ασφαλίστρων για την έκδοση και ισχύ των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Επιπλέον μπήκε επιτακτικά το θέμα των ελέγχων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα τις διασταυρώσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και αρμόδιων υπουργείων με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Παράλληλα τέθηκαν μια σειρά ζητήματα προς την πολιτεία όπως για τις συντάξεις, τις φυσικές καταστροφές και την υγεία.
Μετά από δύο θητείες στην προεδρία της Ένωσης ο κ. Σαρρηγεωργίου παρέδωσε το 2017 την σκυτάλη στον κ. Μαζαράκη της Metlife, που ωστόσο λόγω της μετακίνησής του σε θυγατρική εταιρία του ομίλου εκτός Ελλάδος παραιτείται και μετά από καταστατική αλλαγή ( λόγω περιορισμών στις θητείες για την προεδρία) ο κ Σαρρηγεωργίου ανέλαβε και πάλι την θέση του προέδρου, που κατέχει μέχρι σήμερα.
Τεχνολογία και ασφάλιση
Ο κ Σαρρηγεωργίου είναι υπέρμαχος της τεχνολογίας και της καινοτομίας, κάτι που εφαρμόζει στην εταιρία του που εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια πάνω στο τομέα αυτό.
Μάλιστα συχνά επαναλαμβάνει οτι οι ασφαλιστικές εταιρίες εξελίσσονται σε εταιρίες τεχνολογίας που θα προσφέρουν ασφάλειες.
Με δεδομένο ότι τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μαίνεται μια διαμάχη μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και διαμεσολαβητών για την χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου στην πώληση ασφαλιστικών εταιριών, χωρίς η εταιρία του να έχει αναπτύξει άμεσες online πωλήσεις επανειλημμένα τονίζει οτι οι διαμεσολαβούντες στην ασφάλιση θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις αρκεί να προσαρμοστούν και αυτοί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Ποιος είναι:
Ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστικής. Μετά την ολοκλήρωση της καταστατικής θητείας του ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (2013-2017), σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλος του Advisory Board της Α.Μ. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A και μέλος του Executive Board for Europe, Middle East and Africa του Wharton School, University of Pennsylvania. Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Wharton Club of Greece , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καθώς και μέλος του Hellenic Advisory Board του South East European Studies at Oxford (SEESOX).
Μεταξύ άλλων Διοικητικών Συμβουλίων, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της S&B Industrial Minerals Holdings S.A.R.L. ,της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ).
Ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι πτυχιούχος MBA Finance του Wharton School of the University of Pennsylvania και κάτοχος MSc και BSc Πολιτικού Μηχανικού του Columbia University.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
Πηγή βιογραφικού Eurolife.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *