Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στις υπηρεσίες υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σειρά αλλαγών στις δημόσιες δομές υγείας και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους σχεδιάζει η νέα πολιτική ηγεσία  του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Εθνος της Κυριακής» που επικαλείται πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα μεταξύ των αλλαγών που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι και οι παρακάτω: 

Νέα πρόσωπα στις διοικήσεις

Προς τα τέλη Αυγούστου αναµένεται να πραγµατοποιηθεί η αλλαγή των διοικητών των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ηδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει προσέγγιση µε στελέχη, µεταξύ αυτών και µε πολλούς που έχουν θητεύσει στο σύστηµα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειµένου. Επίσης σχεδιάζεται η ανανέωση των διοικητών των νοσοκοµείων, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ένα τελείως διαφορετικό µοντέλο διοίκησης, το οποίο θα προσιδιάζει στα πρότυπα των µάνατζερ ιδιωτικών κλινικών. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές για την αλλαγή των προσώπων, ενώ θα ακολουθηθεί µια νέα διαδικασία που θα περιλαµβάνει συγκεκριµένα κριτήρια επιλογής, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι µε την τελευταία προκήρυξη µε την οποία απαιτείτο απλώς ένα πτυχίο είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, δροµολογήθηκε η τακτοποίηση των ηµετέρων. Η αλλαγή των διοικητών των νοσοκοµείων µετατοπίζεται µετά την αλλαγή των διοικητών στις ΥΠΕ.

Οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ αναµένεται να αναλάβει νέο ρόλο, µε βασικό «χαρτί» του τις διαπραγµατεύσεις των τιµών των υπηρεσιών. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη υπογράµµιζαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο µηχανισµός διαπραγµάτευσης της τιµής, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε για ελάχιστα φάρµακα και για καµία υπηρεσία. Τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προέρχονται από τον οικονοµικό χώρο, ώστε να µπορεί να γίνεται διαχείριση των οικονοµικών δεδοµένων, αφού ο Οργανισµός διαχειρίζεται περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και οι σηµερινοί γενικοί διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν ενισχυµένο ρόλο και καθήκοντα, αφού µε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναβαθµιστούν και να ενεργοποιηθούν όλα τα στελέχη της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Φαρμακευτική πολιτική

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως το σύστηµα τιµολόγησης και αποζηµίωσης των φαρµάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί µε τα µέτρα που θα ληφθούν να µειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate), για τις οποίες άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές. Πρώτο µέληµα είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόµος του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που έδινε αυξήσεις σε φάρµακα. Το τελευταίο ∆ελτίο Τιµών που είχε ετοιµαστεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, θα αύξανε την τιµή σε 2.450 φάρµακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει µια διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των φαρµακοβιοµηχανιών, ώστε να γίνει διαπραγµάτευση για τον τρόπο αποζηµίωσης των φαρµάκων. Θεωρείται βέβαιον ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα νέα φάρµακα, αυτά θα αποζηµιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσµατικότητά τους. Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ), µέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες. Γι’ αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τοµέα των φαρµάκων και να µπορεί να «κουρεύει» τα φάρµακα τα οποία αποδεδειγµένα δεν θα φέρουν αποτέλεσµα για τους ασθενείς.

Πηγή: www.ethnos.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *