Ανασφάλιστα σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Ένα πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα, εκτός των άλλων που αναδεικνύουν κάθε φορά που παρουσιάζονται ακραία καιρικά φαινόμενα ή καταστροφικές πυρκαγιές, είναι και αυτό της ασφάλισης.

Τόσο στην περίπτωση της Μάνδρας όσο και της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής με την απόλυτη καταστροφή εντός ημι-αστικού πολεοδομικού χώρου, που το εύρος των καταστροφών είναι μεγάλο, ελάχιστοι είναι οι πληγέντες με κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα που θα αποζημιωθούν από κάποια ασφαλιστική εταιρία, γιατί είναι ανασφάλιστοι από τέτοιους κινδύνους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει κατά καιρούς οι ασφαλιστικές εταιρίες οι ασφαλίσεις κατοικιών στην Ελλάδα για πυρκαγιά και φυσικές καταστροφές ( σεισμοί, πλημμύρες) φτάνουν στο 15% και κυρίως οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι αυτές που είναι με ενυπόθηκα δάνεια και υποχρεούνται από τις δανειακές συμβάσεις.

Στην περίπτωση Μάτι, Ραφήνα, Νέος Βουτζάς και Κινέτα οι πρώτοι αριθμοί από τις καταμετρημένες ζημιές δείχνουν ότι έχουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Οι μέχρι τώρα αριθμοί δείχνουν ότι 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε Βουτζά, Νέα Μάκρη, Μάτι και Ραφήνα και άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Αυτό σημαίνει οτι όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (που έχουν ασφαλιστεί ) για να αποκαταστήσουν τις ζημιές ή για να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους θα πρέπει να έχουν δικά τους χρήματα ή να δανειστούν ή να περιμένουν την κρατική αρωγή αν υπάρξει και όπως υπάρξει.

Αντίθετα αν είχαν ασφαλιστεί θα είχαν σχετικά αποζημιωθεί σε σύντομο χρόνο και θα μπορούσαν με αυτές τις αποζημιώσεις να κινηθούν ταχύτερα ως προς την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, ήδη ,έδειξαν ενδιαφέρον για τους ασφαλισμένους αυτούς και μάλιστα η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις σε πελάτες της.

Όλα αυτά αναφέρουν άνθρωποι από το χώρο της ασφάλισης δείχνουν την αναγκαιότητα όχι μόνο οι πολίτες να αποκτήσουν ασφαλιστική συνείδηση και μην αποφεύγουν την κάλυψη των κινδύνων που τους απειλούν, με το γνωστό σλόγκαν που και η ΕΑΕΕ χρησιμοποιεί σε σχετικό σποτ “σε μένα θα τύχει”, αλλά κυρίως το κράτος και η πολιτεία να κατανοήσουν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ασφάλιση και πάνω απ όλα να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ασφάλιση από φυσικές καταστροφές.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *