“Ανατρέπουν” την ασφαλιστική επιστήμη…με την ρύθμιση για υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων μόνο σε επικίνδυνες ζώνες !

Εμμονικά  κυβέρνηση και υπουργείο Περιβάλλοντος  θέλουν να νομοθετήσουν σώνει και καλά την αρχική τους πρόταση στον κλιματικό νόμο να ασφαλίζονται υποχρεωτικά τα νέα κτήρια, από το 2025 και μετά, που είναι σε ζώνες υψηλής τρωτότητας! 

Μια πρόταση που όταν έπεσε στο τραπέζι επισημάνθηκε από τους ασφαλιστές και τις ασφαλιστικές εταιρίες ότι μπορεί να απηχεί θετικές προθέσεις για την ασφαλιστική συνείδηση πλην όμως δεν είναι εφαρμόσιμη …έτσι όπως προτείνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Και ενώ περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα το συζητούσε  και πάλι με τους πιο ειδικούς και αυτούς που στην ουσία ασφαλίζουν τον κίνδυνο , τις ασφαλιστικές εταιρίες, στο τελικό σχέδιο του νόμου που πήγε στην Βουλή κατατέθηκε όπως αρχικά είχε προταθεί!

Οι λόγοι που αντέτειναν οι ασφαλιστές ότι δεν είναι εφαρμόσιμη μια τέτοια ρύθμιση είναι το γεγονός ότι στην ουσία υποχρεώνει έναν κάτοχο κτιρίου που είναι σε επικίνδυνη ζώνη ( τρωτότητα την ονομάζουν) να ασφαλιστεί υποχρεωτικά την στιγμή που δεν θα υπάρξει ασφαλιστική που θα ρισκάρει να περιλάβει στο χαρτοφυλάκιό της ασφαλίσεις μόνο υψηλού κινδύνου η στην καλύτερη περίπτωση που θα βρεθεί τα ασφάλιστρα που θα ζητήσει θα είναι στο θεό …μην σας πούμε και λίγο παραπάνω! 

Η αντιπρόταση των ασφαλιστών ήταν, όχι μόνο στην συγκεκριμένη ρύθμιση, συνολικά να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση όλων των κτιρίων από φυσικές καταστροφές  με φορολογικά κίνητρα ή μέσω Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Και αυτή είναι η πραγματικότητα που προφανώς στο υπουργείο δεν την βλέπουν ή δεν συμβουλεύονται αναλογιστές και άλλους σχετικούς με την ασφαλιστική επιστήμη, πέραν των επίσημων προτάσεων που κατέθεσαν οι θεσμικοί φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη ασφαλιστική κάλυψη κτιρίων με την παραγωγή σε ασφάλιστρα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, να είναι στο 20% του συνόλου της αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα και ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα αυξήσει ιδιαίτερα την παραγωγή, αν και όταν εφαρμοστεί, και μάλιστα με συμβόλαια  που θα αφορούν υψηλού κινδύνου ασφαλίσεις …δεν θα υπάρξει ασφαλιστική εταιρία που θα βάλει σε κίνδυνο το όποιο χαρτοφυλάκιό της στην ασφάλιση κτιρίων!

Και για να καταλάβετε πόσο λάθος είναι αυτή η ρύθμιση αρκεί να σας πούμε σε όλο τον κόσμο όταν ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός είναι σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή που εξελίσσεται, οι ασφαλιστικές εταιρίες “κλειδώνουν” την ανάληψη νέων ασφαλίσεων μέχρι να εξομαλυνθεί το φαινόμενο. 

Αυτό σημαίνει “ υψηλή τρωτότητα” κύριοι νομοθέτες της κυβέρνησης που θέλετε να επιβάλλεται ως υποχρεωτική ασφάλιση. 

Με απλά λόγια με αυτή την εμμονική θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος η ασφαλιστική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια ! 

Εκτός αν απλά νομοθετούν για να νομοθετούν με δεδομένο ότι η εφαρμογή της ρύθμισης αρχίζει το 2025, οπότε όπως λέει η λαϊκή ρήση “μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει” ! 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *