Αντιδράσεις από ΠΟΠΟΚΠ σχετικά με θέσεις του ΠΙΣ για τον ΕΟΠΥΥ

Το Δελτίο Τύπου του Π.Ι.Σ., που αφορά στις οικονομικές διεκδικήσεις των φορέων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, πέρα από τη στυγνά «επιχειρηματική» του λογική, χαρακτηρίζεται κι από ξεκάθαρα «αρπακτική» διάθεση, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων στον Οργανισμό προκειμένου να επαυξηθεί η δική τους αμοιβή. 

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ σχετικά με πρόσφατο δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ( ΠΙΣ) και τονίζει τα παρακάτω: 

Η συγκεκριμένη πρόταση, μάλιστα, επιχειρείται να τεκμηριωθεί στη βάση της απόλυτης σύγχυσης -ή της εσκεμμένης παραπληροφόρησης- μεταξύ των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης (31/10/2019) όσο και από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων, το οποίο περιλαμβάνει μια συνολική τοποθέτηση του ζητήματος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής :   

«…Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, τα λειτουργικά έξοδα για το έτος 2019 θα ανέλθουν στα 60 εκ. ευρώ. 

…Το πρόβλημα των υψηλών claw back έχει ως κύρια αιτία την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ιατρικών και διαγνωστικών πράξεων. Οι διαδικασίες ελέγχου που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον ΕΟΠΥΥ έχουν συμβάλει στη συγκράτηση των δαπανών. Σε αντιδιαστολή της λύσης που προτείνει, δυστυχώς, η ηγεσία του ΠΙΣ, οφείλουμε να προτείνουμε στην πολιτική ηγεσία τα παρακάτω: Άμεση σύσταση στον ΕΟΠΥΥ των συνεργείων ελέγχων των παρόχων όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία και τον ΕΚΠΥ του Οργανισμού. Άμεση εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των παρόχων όπως αναφέρεται στη νομοθεσία, ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα παροχής περίθαλψης ανά πάροχο».

Το συγκεκριμένο ζήτημα, βέβαια, δεν προκύπτει για πρώτη φορά. Απλώς επαναλαμβάνονται κόντρες και εκβιασμοί, με επίκεντρο την ανακατανομή του κέρδους στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Κεφαλαίου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθημερινή επιδείνωση του επιπέδου της υγείας του λαού. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, στα φάρμακα γίνονται ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα. Πολιτική, που στέλνει «πεσκέσι» το 75-90% των διαγνωστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, έχει ρημάξει το προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας κι έχει ξηλώσει εργαστήρια, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα. Αλλά και ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο αυτής της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι εκείνος του διανομέα των κερδών μεταξύ των παρόχων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας, υποβαθμίζοντας ολοένα και πιο πολύ τις δομές της δημόσιας περίθαλψης και υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτήν, εξάλλου, και η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, μετά τη συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε «ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου», διοχετεύοντας περισσότερο χρήμα, όχι στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *