Απαλλαγή οδηγού και ασφαλιστικής εταιρίας σε τροχαίο με τραυματισμό πεζού λόγω δικής του υπαιτιότητας

Πρωτοποριακή απόφαση εξέδωσε το Πρωτοδικείο Βόλου για τροχαίο ατύχημα, που συζητήθηκε με την ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών. 

Το Δικαστήριο απέδωσε ολοκληρωτικά την υπαιτιότητα σε 51χρονη, που παρασύρθηκε από ΙΧ στην Αλόννησο. Απέρριψε την αγωγή, που κατέθεσε η πεζή, ζητώντας καταβολή 27.508,08 ευρώ για τον τραυματισμό, που υπέστη και την ηθική βλάβη και την υποχρέωσε να καταβάλει ποσό 550 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα των εναγόμενων.

Πρόκειται για μία από τις λίγες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που αναδεικνύουν την υπαιτιότητα του πεζού στην πρόκληση τροχαίου. Εχει υπολογιστεί ότι μόλις σε 10 από 100 σε όλη την Ελλάδα αποδίδεται ευθύνη και μάλιστα όχι εξολοκλήρου. Συνήθως αναγνωρίζεται συνυπαιτιότητα, όταν για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι κατά το ατύχημα ο πεζός μπορεί να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

Το ατύχημα σημειώθηκε τον Μάιο του 2017 και η αγωγή της τραυματία, η οποία στράφηκε κατά της οδηγού του αυτοκινήτου, του συζύγου της ιδιοκτήτη του οχήματος και της ασφαλιστικής της εταιρείας, συζητήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2019, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

Τους εναγόμενους εκπροσώπησε ο δικηγόρος Γιώργος Πλιάτσικας, ο οποίος σημειώνει ότι η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο ότι ο πεζός έχει πάντοτε προτεραιότητα και ότι ο οδηγός φταίει για όλα δεν ισχύει. «Η κίνηση του πεζού στον δρόμο καλύπτεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το άρθρο 38 προβλέπει τις υποχρεώσεις τόσο του οδηγού όσο και του πεζού», επισημαίνει.

Πηγή : astratv.gr



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *