Αποζημιώσεις ύψους 6,4 εκατ. €, από ασφαλισμένες ζημιές, θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τον “Γηρυόνη”

 Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, 24 – 25 Νοεμβρίου 2019 

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Γηρυόνης: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στις 24 – 25 Νοεμβρίου 2019, σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού. 

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικας του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητο). 

Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους. 

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,6% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας . 

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 345 ζημιές, το ύψος των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 6,4 εκατ. €. 

Α. Ασφαλίσεις περιουσίας 

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 596 εκατ. €. 

Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ρόδου και Κω (ασφαλισμένη αξία 253 εκατ. €), στην ΠΕ Θάσου (ασφαλισμένη αξία 120 εκατ. €) και στην ΠΕ Αττικής (ασφαλισμένη αξία 45 εκατ. €). 

Εξ΄ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 266 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 6,2 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία2 φθάνει τα 23.252 €.

 Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 5,3 εκατ. €. 1 Δηλαδή το άθροισμα των κλάδων 8. Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως, 9. Λοιπών ζημιών αγαθών και 16. Διαφόρων χρηματικών απωλειών. 2 προ απαλλαγής 2 

Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής (45,1% του συνόλου). Όσον αφορά την πρώτη εκτίμηση αποζημίωσης, τα μεγαλύτερα ποσά εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα, στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ρόδου και Κω (53,2% του συνόλου). 

Η μέση δηλωθείσα ζημία ανέρχεται στα 23.252 €, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων έφτασε στα 10,4 ‰. Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 65.059 € για τους βιομηχανικούς, 63.275 € για τους εμπορικούς και 6.776 € για τις κατοικίες

Β. Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

 Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της έρευνας 79 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 242 χιλ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.060 €. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 225 χιλ. €. 

Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε 840 χιλ. €. 

Η πρώτη εκτίμηση αποζημιώσεων (προ απαλλαγών) έφθασε στο 288 ‰ των ασφαλισμένων κεφαλαίων. Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (49,4% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (69,5% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην Αττική

Δείτε αναλυτικά στοιχεία εδώ



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *