Από την Interamerican εως την Εθνική Ασφαλιστική. Οι 6 ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που άλλαξαν χέρια την τελευταία 20ετία

Του Γιάννη Χαρονικολάου   

Την τελευταία 20ετία  στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά  έγιναν έξι εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών με ελληνική μετοχική σύνθεση από ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες που ήταν ή ήρθαν στην Ελλάδα, καθώς και από  επενδυτικά funds, με τελευταία αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Από το σύνολο αυτών των εξαγορών οι  πέντε  αφορούσαν ασφαλιστικές εταιρίες με βασικούς μετόχους τράπεζες.

Η πρώτη εξαγορά Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρίας ήταν αυτή της Interamerican του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ολλανδική EUREKO B.V ( νυν Achmea ). Μάλιστα το σχετικό deals ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις. 

Αρχικά  η Ολλανδική  EUREKO B.V απέκτησε  το 25% του μ/κ της Interamerican που ήταν τότε εισηγμένη στο χρηματιστήριο  και   Μάιο του 2001  ανακοινώθηκε ότι  η εταιρία EUREKO B.V. και ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς συμφώνησαν  η  EUREKO B.V. να εξαγοράσει το 54,38 %  του μ/κ της INTERAMERICAN.

Σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις η εξαγορά αφορούσε το 54% της Interamerican και τις ελεγχόμενες από  τον κ Κοντομηνά  εταιρείες, Sole Castle Investments Ltd. και Διευρωπαϊκή Α.Ε. , με το συνολικό τίμημα σε μετρητά ύψους Ευρώ 977,4 εκατομμυρίων (333,0 δισεκατομμυρίων δραχμών).

Η εξαγορά αυτή ολοκληρώθηκε όταν  μέσω δημόσιας προσφοράς η Eureko απέκτησε και το υπόλοιπο 20% των μετοχών που είχαν μικρομέτοχοι μέσω του χρηματιστηρίου. Ενώ το 2005 αποχώρησε από την διοίκηση και την θέση του προέδρου της Interamerican  και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Η δεύτερη εξαγορά ήταν αυτή της Alpha Ασφαλιστικής, ασφαλιστική εταιρία θυγατρική της Alpha Bank,  από την Γαλλική AXA που ολοκληρώθηκε το 2007 με τίμημα 255 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση  με της Alpha Bank. Ήταν μία εξαγορά που συζητήθηκε πολύ καθώς στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά εισήλθε ένας όμιλος, όπως αυτός της ΑΧΑ, με παγκόσμια δραστηριότητα.

Ωστόσο, 13 χρόνια μετά, με την εκπνοή του 2020, η AXA ανακοίνωσε την αποεπένδυση της από την Ελληνική Αγορά μετά από συμφωνία με την Generali για την εξαγορά της εδώ μονάδα της. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Το 2007 έγινε μία ακόμη  εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας, θυγατρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα η Φοίνιξ Μετρολάιφ ( νυν Groupama Ασφαλιστική)    θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας, που είχε εξαγοράσει η Gredit Agricole, εξαγοράστηκε στο 100% από την Γαλλική  Groupama και το τίμημα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, έφτασε τα 95 εκατ. Ευρώ.

To 2016 ακολούθησε η ATE Ασφαλιστική θυγατρική ασφαλιστική της Αγροτικής Τράπεζας , που εν το μεταξύ είχε συγχωνευτεί με την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία περιήλθε ως περιουσιακό στοιχείο και η ασφαλιστική της εταιρία.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ως στόχο να μην διατηρήσει τις δραστηριότητες στο ασφαλιστικό κλάδο, που περιήλθαν στην κατοχή της μετά την συγχώνευση, είχε βάλει πωλητήριο για την ΑΤΕ Ασφαλιστική και το 2014 ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας από τον Γερμανικό Ασφαλιστικό Όμιλο ERGO, που εν το μεταξύ είχε ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά με την θυγατρική της Ergo Ηellas ( νυν Ergo Ασφαλιστική) . H σχετική συμφωνία υλοποιήθηκε δύο χρόνια μετά και το 2016 η ΑΤΕ Ασφαλιστική εξαγοράστηκε με τίμημα  90,1 εκατ. Ευρώ.

Το 2015 η Eurobank,  στα πλαίσια σχετικών δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για αποεπένδυση από τον ασφαλιστικό κλάδο, ανακοίνωσε την πώληση του 80% του μ/κ της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρίας ERB Eurolife (νυν Eurolife FFH) στο Καναδικό επενδυτικό Fund Fairfax Financial Holding, με το τίμημα να ανέρχεται 316 εκατ. Ευρώ.

Η συναλλαγή αφορούσε το σύνολο των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank  δηλαδή την ασφαλιστική Eurolife  στην Ελλάδα, την θυγατρική της στη Ρουμανία και την εταιρία ασφαλιστικής  μεσιτείας στην Ελλάδα (νυν Designia Insurance Brokers)  Η εξαγορά αυτή ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ασφαλιστική εταιρία ελέγχεται από επενδυτικό Fund, όπως η Fairfax του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Fund έχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στο ασφαλιστικό κλάδο με ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο.

Ο κύκλος αυτών των εξαγορών κλείνει με την συμφωνία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα με την CVC Capital για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμώντας το σύνολο της αξίας της εταιρίας στα 505 εκ. Ευρώ.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *