Από τον ΟΑΕΕ στον ΕΦΚΑ : Χρωστάς πληρώνεις τόκο , σου χρωστά τα παίρνεις χωρίς τόκο

Ο παραλογισμός του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι γνωστός εδώ και χρόνια, κυρίως μετά την δημιουργία του ΟΑΕΕ.

Ένας οργανισμός που στην ουσία κατέστρεψε την ατομική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να είναι χρεωμένοι αλλά και ανασφάλιστοι.
Εξοντωτικές εισφορές , τόκοι, πανωτόκια και πρόστιμα έχουν βάλει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και έχουν οδηγήσει στην ανεργία αντίστοιχο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως στα χρόνια της κρίσης.
Ρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα, που ήταν και είναι αδύνατο να αποδώσουν και τους οφειλέτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν, έρχονται και παρέρχονται , ενώ το πιο δίκαιο και λογικό αίτημα των επαγγελματιών αυτών για πάγωμα και αποποίηση χρόνων ασφάλισης μπαίνει στις καλένδες όλων των κυβερνήσεων τωρινών και προηγούμενων.
Όταν στην ουσία έχεις να κάνεις με ένα σύστημα υποχρεωτικής αυτασφάλισης και αυτός που χάνει είναι ο ασφαλισμένος δεν μπορείς να λες ότι αν κάνεις αυτή την ρύθμιση θα ζημιώσεις το σύστημα.
Και σωστά η πολιτεία με τον ΕΦΚΑ , πέρα από τις εξόφθαλμες αδικίες σε μεγάλα εισοδήματα, ως ένα βαθμό έφερε κάποιο εξορθολογισμό στις εισφορές, συνδέοντας αυτές με το εισόδημα, αναγνωρίζοντας το προηγούμενα άδικο και αδιέξοδο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.
Και δείτε τώρα τι κάνουν πάλι με τον ΕΦΚΑ. Σε σχέδιο νόμου που είναι τώρα στη Βουλή θα επιστρέφει ο ΕΦΚΑ επιπλέον εισφορές, μετά την εκκαθάριση με τα εισοδήματα του τελευταίου έτους με το οποίο γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών. Σωστή και δίκαιη ρύθμιση. Αλλά με μία διαφορά. Η επιστροφές γίνονται χωρίς τόκο. Αν όμως οφείλεις στον ΕΦΚΑ, όπως και στον ΟΑΕΕ παλιά , η οφειλή τοκίζεται και δέχεσαι πρόστιμο από την πρώτη μέρα που αρχίζει να είναι ληξιπρόθεσμη!Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *