Από το 2015 θα αρχίσει το μεγάλο κούρεμα στις συντάξεις

Από το 2015 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο συνδυασμός του αναλογικού υπολογισμού των συντάξεων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται και η μεγάλη μείωση των συντάξεων στα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον Δημόσιο.
Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται στο νόμο 3863/2010) και αφορούν κυρίως όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και μετά και αναδρομικά για το διάστημα 2011-2015.
Σύμφωνα με τα Νέα, το τελικό ποσό θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.
Αναλυτικά: Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης ξεκινά από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης, ίση με το πηλίκο των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του. Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγείται 13η και 14η σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη, κατά το υπουργείο Εργασίας, θα φθάνει στο 64% των συντάξιμων αποδοχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα, από 75% και άνω των συντάξιμων αποδοχών και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%.

.

Μοιραστείτε το !


Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *