Από το 2021 το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη στην κοινωνική ασφάλιση με την δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος για την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχομένων στην εργασία αλλά και προαιρετικά για ήδη ασφαλισμένους στο σημερινό σύστημα επικουρικής δημόσιας ασφάλισης.

Χθες παρουσιάστηκε το σχέδιο στους βασικούς του άξονες σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και στο σχετικό  κεφάλαιο με τις προτεινόμενες δράσεις για την ασφάλιση σημειώνεται:

1. Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα, όπως: α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα, μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών Υγείας για όλους τους εργαζόμενους), β) απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης» και γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

2. Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

3. Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.

4. Μεταξύ των προτεινόμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η αύξηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος κύριας ασφάλισης προκειμένου να δημιουργηθούν περαιτέρω αντικίνητρα για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και μετατροπή του συστήματος που διέπει την επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγλου αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη  είχε αναφέρει σχετικά : 

Από την 1η  του 2021 το 6,5% των εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, αντί να καταβάλλεται στην κύρια σύνταξη, θα καταβάλλεται στην επικουρική.

Το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός πάροχος της νέας επικουρικής μέσω του ΕΤΕΑΕΠ.  Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν επιλέγουν επαγγελματικά ταμεία και  επενδυτικές εταιρίες  που θα πρέπει να έχουν την έγκριση και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Επίσης  έχει  αναφέρει ότι δικαίωμα ένταξης στο νέο  κεφαλαιοποιητικό  επικουρικό ταμείο   θα έχουν προαιρετικά και οι σημερινοί ασφαλισμένοι.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *