Απ’ ευθείας είσπραξη ασφαλίστρων με νόμο? Ενστάσεις από τους ασφαλιστές


Τη λύση του «γόρδιου» δεσμού με την είσπραξη των ασφαλίστρων, με απευθείας πληρωμή από τον ασφαλισμένο εξετάζουν Ασφαλιστικές εταιρίες και υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των διαμεσολαβούντων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών insurance-eea.gr υπάρχει και λειτουργεί μια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και το Υπουργείο Οικονομικών και μελετά το θέμα της είσπραξης των ασφαλίστρων.
Ειδικότερα το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:
Τι προτείνουν; Κάθε εταιρεία θα αποστέλλει απευθείας στον Πελάτη, ένα μήνα πριν λήξει το ασφαλιστήριό του, π.χ. στις 10 Μαϊου, επιστολή-ειδοποίηση που θα αναφέρει ότι π.χ. «Στις 10 Ιουνίου λήγει το ασφαλιστήριό σας και μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να μας έχετε καταβάλει τα ασφάλιστρα σας, τα οποία ανέρχονται στο ποσό……….., ώστε να εκδοθεί και να σας αποσταλεί το ανανεωτήριο συμβόλαιό σας. Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχετε καταβάλει τα ασφάλιστρα, τότε το ασφαλιστήριό σας δεν θα ανανεωθεί και παύει να ισχύει κάθε κάλυψη που έχετε».

Στην επιστολή θα αναφέρονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ασφαλιστικών εταιρειών στους οποίους (και μόνο σε αυτούς) θα καταβάλλονται τα ασφάλιστρα ή με ταχυπληρωμή και πάλι προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αν τα ασφάλιστρα δεν καταβληθούν, τότε αυτόματα θα παύουν οι καλύψεις γιατί η προειδοποιητική αυτή επιστολή θα υπέχει και θέση καταγγελίας με την προειδοποίηση των 30ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Σας θυμίζει το σύστημα «τυπώνω-πληρώνω»; Μπορεί, αλλά σας ξέφυγε μια λεπτομέρεια. Ακόμα και με το σύστημα «τυπώνω-πληρώνω», το διάστημα των 30 ημερών στην λήξη του οποίου δεν ανανεωνότανε το ασφαλιστήριο, ξεκίναγε την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου συμβολαίου.

Με το νέο σύστημα που επεξεργάζεται η Επιτροπή, το διάστημα αυτό μεταφέρεται πριν την λήξη του ισχύοντος συμβολαίου. Ο Πελάτης δηλαδή θα πρέπει να προπληρώνει τα ασφάλιστρά του, απευθείας στις ασφαλιστικές εταιρείες!

Όσο για τα πρωτασφαλιστήρια, θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους Διαμεσολαβητές, αλλά με προπληρωμή των ασφαλίστρων.

Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί αν το σύστημα αυτό καθιερωθεί. Την ημερομηνία που θα ξεκινήσει, η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων διαμεσολαβητών θα βρεθεί αυτόματα με χρέη, με «άνοιγμα» προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα ισούται με τα ασφάλιστρα ενός, δύο ή τριών μηνών, ανάλογα με την σύμβαση του καθενός. Διαμεσολαβητές που τηρούσαν με ευλάβεια τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν να χρωστάνε!

Ίσως σκεφθείτε ότι είναι απόλυτο το μέτρο, αλλάζει όλο το σκηνικό στην αγορά, καταστρέφει υγιείς επαγγελματίες, πιέζει αφόρητα τον καταναλωτή και για τον λόγο αυτό, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν με τους καλούς και συνεπείς Συνεργάτες τους τον σημερινό τρόπο ανανέωσης και είσπραξης, ώστε να έχουν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Λάθος, ο νέος τρόπος που θα εισηγηθεί η Επιτροπή θα καθιερωθεί με νόμο! Για τον λόγο αυτόν άλλωστε συμμετέχει και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αναλάβει και την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και μάλιστα σύντομα, μέχρι το καλοκαίρι ακούγεται.
Πηγή: insurance-eea.gr

Ένα Σχόλιο - Γράψε ένα σχόλιο

  1. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΜΗΝΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΝΗΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΟΧΘΟ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ.

    Reply

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *