Ασφάλιση και ΕΝΦΙΑ- Ούτε κίνητρο , ούτε “δώρο” στις ασφαλιστικές …απλά θεμιτή έκπτωση σε ένα άδικο φόρο

Η χθεσινή εμβόλιμη προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 10%  σε όσους θα έχουν ασφάλιση κατοικίας για φυσικές καταστροφές και προφανώς από το 2024 μπήκε στο προεκλογικό “παιχνίδι” της παροχολογίας των κομμάτων.

Είναι όμως αυτή  η εξαγγελία ένα “εμβληματικό” μέτρο …που συνολικά η ασφαλιστική αγορά ( ασφαλιστές , ασφαλιστικές εταιρίες) περίμεναν  από την απερχόμενη κυβέρνηση που στη αρχή της θητείας της και στη προηγούμενη προεκλογική της ατζέντα υποσχόταν  διάφορα για την ιδιωτική ασφάλιση.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η απάντηση είναι σαφώς όχι γιατί έρχεται στο τέλος της θητείας ως μέτρο για την επόμενη , μάλλον περνά απαρατήρητο από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, και σίγουρα δεν αποτελεί όπλο στην “φαρέτρα” ενός ασφαλιστή να πείσει τον καταναλωτή για το επιπλέον όφελος από μια ασφάλιση κατοικίας.

Τονίζοντας πάντα ότι η ασφάλιση κατοικίας για φυσικές καταστροφές είναι όφελος και εξασφάλιση έξω και πέρα  από κίνητρα που μπορεί να δίνει το κράτος. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο  καταναλωτής έχει λιγότερους φόρους και ικανό εισόδημα να μπορεί να ασφαλίζει την περιουσία του.

Πραγματική και ισχυρή κινητροδότηση για ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές ,που τόσο έχει ανάγκη η χώρα που είναι σεισμογενής, θα αποτελέσει μόνο ένα οριζόντιο μέτρο για φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων, που σε τελική ανάλυση δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο πόσο και μια αύξηση των ασφαλίσεων μακροπρόθεσμα θα κρατούσε χαμηλά τα ασφάλιστρα.

Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη όλα τα κόμματα που ευαγγελίζονται να είναι εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα. 

Και επειδή το θέμα, λόγω προεκλογικής εξαγγελίας και από τον πρωθυπουργό, “τρεντάρει” και στο twitter είδαμε και κάποιες αντιδράσεις με συμπεράσματα από “θεωρίες συνωμοσίας” ότι είναι “δώρο” στις ασφαλιστικές εταιρίες!  Συνδέοντας ασύνδετα γεγονότα είτε με εξαγορές ασφαλιστικών είτε με συμπεριφορές…

Λάθος και άτοπος  ισχυρισμός από κάποιους που είναι εκτός τόπου και χρόνου για  το ρόλο της ασφάλισης και των ασφαλιστικών εταιριών πέρα και έξω, προφανώς, από κάποια πρόσκαιρα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *