Ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και Επαγγελματικά Ταμεία στο νέο σύστημα για την επικουρική ασφάλιση

Ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, άλλους επενδυτικούς φορείς και Επαγγελματικά Ταμεία θα μπορούν να επιλέγουν οι νέοι ασφαλισμένοι για την επικουρική τους  ασφάλιση με το νέο σύστημα που αναμένεται να φέρει με νόμο η Κυβέρνηση και να τεθεί σε ισχύ από το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα,  σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της Κυριακάτικης Εφημερίδας  Realnews, που θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους νέους ασφαλισμένους κεντρικός φορέας θα είναι το  ΕΤΕΑΕΠ ( Ενιαίο Επικουρικό Ασφαλιστικό Ταμείο) που θα αναμορφωθεί.

Ωστόσο, ο ασφαλισμένος με ατομική  του αίτηση θα μπορεί να επιλέξει άλλο επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων.

Αυτό σημαίνει ότι ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και επενδυτικοί φορείς θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την λίστα  και θα είναι επιλογή του ασφαλισμένου να τους επιλέξει ή να παραμείνει στο ΕΤΕΑΕΠ.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα επιλέγει και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, καθώς και την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής.      

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος, που παρουσιάζει το δημοσίευμα της Realnews, είναι : 

  • Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021. 
  • Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους. 
  • Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα 30% Η αλλαγή θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων για τις επόμενες γενιές έως και 30%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα την πρώτη χρονιά μετατροπής θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν θα ξεπεράσει το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ Με το νέο σύστημα, οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά η διαφορά είναι ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση 
  • Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ. 
  • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής. 
  • Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλο επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων. 
  • Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής, αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει. 
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο διαχειριστής των λογαριασμών. Η εποπτεία και ο έλεγχος του συστήματος ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
  • Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σημερινές τους παροχές και οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σύστημα που ισχύει ήδη. Η μετάβαση στο νέο σύστημα χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη, αλλά και από τον κρατικό Προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης. Στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, καθιστώντας το απολύτως διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *