Ασφαλιστικές : Stress test εν μέσω αμφισβητήσεων και ερωτηματικών για την εποπτεία


Στην διαδικασία των Stress test για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα προχωρά η εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς από την περασμένη εβδομάδα έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των φακέλων από τις εταιρίες.

757475Η διαδικασία θεωρείται σημαντική καθώς θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για τις αντοχές του κλάδου και κάθε εταιρίας ξεχωριστά τόσο για τα εσωτερικά απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια, όσο και για την επερχόμενη προσαρμογή στα πλαίσια φερεγγυότητα ΙΙ΄΄ για το σύνολο των Ευρωπαϊκών εταιριών από το 2016.
Ωστόσο στην αγορά ακούγονται γκρίνιες και προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο της εποπτείας σε δύο βασικά ζητήματα.
Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός δεν έχει δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία για την παραγωγή ανά εταιρία και ανά κλάδο , επιμένοντας ότι σε αυτά έχουν πρόσβαση τα θεσμικά στελέχη της αγοράς .
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ελεγκτικές εταιρίες καθώς φαίνεται να αμφισβητείται η επιλογή της KPMG από την εποπτική αρχή να κάνει την διεξαγωγή των Stress test.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο η επιλογή αυτή δημιουργεί ερωτηματικά καθώς ο έλεγχος δεν θα γίνει από την Τράπεζα αλλά από ελεγκτικό οίκο.
Βέβαια ως προς το θέμα αυτό προκύπτει ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεκδίκησαν τον σχετικό διαγωνισμό.
Τόσο η KPMG όσο και η Ernst & Young εκτός από διεκδικητές του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ταυτόχρονα οι εταιρίες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των εταιριών και την προετοιμασία των φακέλων.
Ετσι τίθενται ,σύμφωνα τα όσα ακούγονται στην αγορά ,και θέματα αξιοπιστίας των stress test , με την τράπεζα να απαντά ότι δεν έχει το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό για να κάνει αυτά τα test και έχει καταφύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Οπότε αυτονόητα δημιουργείται το ερωτηματικό αν η πολύπαθη εποπτεία στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, παρότι και κάτω από την εποπτεία της ΤτΕ ,…συνεχίζει να έχει την παθογένεια και τις αμαρτίες των προηγούμενων εποπτικών αρχών !Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *