Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ [UPDATE]

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. το σύστημα αυτό θα είναι στο πρώτο του πυλώνα καθολικό κοινωνικό και αναδιανεμητικό, στο δεύτερο πυλώνα του υποχρεωτικό και κεφαλαιοποιητικό και στον τρίτο πυλώνα καθαρά προαιρετικό από την ιδιωτική ασφάλιση.
Ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε μείωσης των εισφορών στον ΕΦΚΑ γιατί όπως είπε είναι υψηλές και άδικες .
Επίσης τάχθηκε και υπέρ των συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης στο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιριών μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Πιτσιόρλας ο οποίος δεν απάντησε ευθέως στην πρόταση του κ Μητσοτάκη αλλά επανέλαβε οτι η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι συμπληρωματική προς την κοινωνική και οχι ανταγωνιστική, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πάνω σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται και θα συνεργαστεί με τις ασφαλιστικές εταιρίες σε όλους τους τομείς , ενώ είπε ότι είναι ανοικτός στο διάλογο για την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα .

Διαβάστε τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό σύστημα και και την ιδιωτική ασφάλιση

Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα είναι από τα βασικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μεταξύ του 2000 και του 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός υποστήριξε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με ποσό το οποίο ξεπέρασε αθροιστικά τα 200 δις ευρώ. Και δυστυχώς το σύστημά μας και σήμερα ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί με έναν οριστικό και με ένα δίκαιο τρόπο και δεν έχει καταφέρει να ακουμπήσει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το έχουμε ακόμα μπροστά μας. Έγιναν πολλές περικοπές από το 2010 έως το 2014 και ακολούθησαν κι άλλες μετά και πολλές προσπάθειες εξορθολογισμού και βελτίωσης της διοίκησης του συστήματος. Κι ενώ πιστέψαμε ότι φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, στο τέλος του 2014 ήρθε και ένας νέος γύρος περικοπών με νέες μειώσεις συντάξεων, νέες αυξήσεις εισφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα πιο έντονη η αμφισβήτηση ότι έχουμε πετύχει τελικά την οριστική εξυγίανση του συστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το σημερινό αδιέξοδο σύστημα που οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ένα σύστημα -και πιστεύω αυτό που θα σας πω και συμφωνώ και με τις απόψεις του Προέδρου σας, αλλά και πολλών ειδικών που ασχολούνται με τα συστήματα της ασφαλιστικής αγοράς- ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα αντλεί από την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών. Όπως για παράδειγμα οι σκανδιναβικές χώρες που έχουν προχωρήσει, εδώ και καιρό, σε μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση του δικού τους ασφαλιστικού συστήματος: Ο 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα (Public & Private Pension Fund Companies). Τέλος ο 3ος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να δούμε που πάει ο κόσμος σήμερα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, πρέπει να αλλάζουμε και εμείς, αν θέλουμε να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα και όχι να αποτελούμε τον αδύναμο κρίκο. Το σχέδιό μας θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην πορεία προς τις εκλογές. Το έχω πει πολλές φορές: Η δική μας συμφωνία με τους πολίτες θα είναι μια συμφωνία αλήθειας. Μια συμφωνία αλήθειας που θα επιτρέψει στους Έλληνες να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Έρχομαι τώρα σε ορισμένα πιο συγκεκριμένα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο σας:

Σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, η επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων, χωρίς υπερβολικό ρίσκο, είναι δύσκολη υπόθεση. Και ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Δυστυχώς, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το τραύμα που προκάλεσε -πριν από κάποια χρόνια- η υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ» υπονόμευσε ακόμη περισσότερο τη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Κάθε κρίση όμως, γεννά και ευκαιρίες. Σήμερα, το εποπτικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας, η διαφάνεια στη συλλογή στοιχείων και ο έλεγχος αυτών των στοιχείων είναι πολύ καλύτερος και πολύ πληρέστερος. Το γνωρίζω καλά διότι μερικές φορές δημιουργεί και αυστηρές υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όμως, η ασφαλιστική αγορά σήμερα, στο αυστηρό όντως αυτό πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας «Solvency II», είναι από τη μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και από την άλλη καλύπτει όλους τους απαιτητικούς δείκτες φερεγγυότητας, γεγονός που πρέπει να ενισχύει την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που είναι η λέξη κλειδί για να μπορέσει η ασφαλιστική αγορά να παίξει το ρόλο που πρέπει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και στην εθνική οικονομία.

Σήμερα, με βάση όλους τους διεθνής δείκτες, η Ελλάδα παραμένει μια πολύ μικρή ασφαλιστική αγορά. Τα συνολικά ασφάλιστρα είναι κάτω από 4 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Η απασχόληση στον κλάδο παραμένει, με βάση τα στοιχεία τα οποία μου αποστείλατε, γύρω στα 25.000 άτομα, οι επενδύσεις που διαχειρίζεστε δεν ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ. Αν προσεγγίζαμε το μέσο όρο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, θα έπρεπε να μιλάμε για επενδύσεις που διαχειρίζεστε που θα αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ. Ο στόχος εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Αυτές οι αναιμικές επιδόσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς πρέπει να πολλαπλασιαστούν, όχι απλά να αυξηθούν. Και μια γνήσια, τολμηρή, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα δημιουργούσε αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. Αποθεματικά που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα φέρνοντας επενδύσεις, φέρνοντας δουλειές και φέρνοντας ανάπτυξη. Αλλά και θα επιβάλλουν και σύνεση στη διαχείριση αυτών των πόρων, αυστηρή εποπτεία, ορθολογική κατανομή στη διασπορά και στο ρίσκο που εμπεριέχονται πάντα στις επενδυτικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχει ιδιωτική ασφαλιστική αγορά χωρίς τους ανθρώπους της. Αυτούς που σήμερα εκπροσωπούνται στη γενική συνέλευση και τους δεκάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους των κλάδων. Και σήμερα πολλές χιλιάδες από εσάς, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, διαμεσολαβητές, brokers, υποφέρετε από την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές εισφορές που μαζί φτάνουν να απομυζούν το 60-70% του κόπου σας.

Καταλαβαίνω πως νιώθετε ότι «αδικείστε». Διότι εσείς κατ’ εξοχήν δεν είναι εύκολο να αποκρύψετε φορολογητέα ύλη, όπως ίσως, κάποιοι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θέλω όμως εδώ να είμαι τελείως ξεκάθαρος απέναντί σας. Δεν θέλω να νιώθουν αδικημένοι όσοι είναι συνεπείς. Θέλω όσοι είναι σήμερα ασυνεπείς να συμμορφωθούν, πληρώνοντας ταυτόχρονα χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Δεν θέλω η παραβατικότητα να θεωρείται ούτε όρος επιβίωσης, αλλά ούτε και «μαγκιά». Θέλω να θεωρείται αυτό που είναι: Αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει τις κοινές προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εγώ θα κάνω το πρώτο βήμα.

Πέραν των φόρων, και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων στην οποία αναφέρθηκα. Και θα μειωθούν σημαντικά. Ώστε να μην νιώθετε ότι σας κλέβουν με την χαμηλή ανταποδοτικότητα και τις χαμηλές υπηρεσίες που αγοράζουν οι υπερβολικές εισφορές σας. Και για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί και η ιδιωτική ασφάλιση στο δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα. Αλλά οι εισφορές θα μειωθούν για όλους, για να βελτιωθεί τελικά η συμμόρφωση, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία, να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και να οικοδομηθεί η τίμια συμφωνία που κάνουμε με όλους. Και η συμφωνία αυτή ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις είναι πολύ απλή: Θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα. Αυτό μπορείτε εσείς οι επιχειρήσεις του κλάδου να περιμένετε από εμένα. Αυτό το οποίο εγώ περιμένω από εσάς είναι να επενδύσετε στη χώρα σας, να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, να προσέχετε και να φροντίζετε τους εργαζομένους σας και να μην αγνοείτε ποτέ τον πυλώνα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τόσο σημαντικός είναι στις δύσκολες στιγμές που σήμερα περνάει η χώρα μας. Καθαρές κουβέντες για να πάμε όλοι μπροστά! Είναι μια δίκαιη συμφωνία την οποία πιστεύω ότι θα προσυπογράψει η παραγωγική ελληνική κοινότητα.

Κλείνω την ομιλία μου με μια σύντομη αναφορά στα θέματα της Υγείας. Ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή και είμαι ανοιχτός στις προτάσεις σας για πολύ μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας. Ένας πρέπει να είναι ο γνώμονας: Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες στο καλύτερο δυνατό κόστος, για τον πολίτη ο οποίος σήμερα πληρώνει πολλές εισφορές, αλλά δεν απολαμβάνει αντίστοιχες υπηρεσίες.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *