Αυξήθηκε η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης το α΄ τριμήνο

ΤτΕ –Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – α΄ τρίμηνο 2025
  • Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 1,2% και διαμορφώθηκε στα 2.543 εκατ. ευρώ στο τέλος του  α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 2.513 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής «Ταμείων») αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 2.543 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025. 

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων σημείωσαν αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 1.148 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 1.124 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές κυβερνητικών ομολόγων του εσωτερικού, αλλά και των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε στο 45,1% το α΄ τρίμηνο, έναντι 44,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 843 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 836 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων του εσωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις μεριδίων του εξωτερικού. Το ποσοστό των τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 33,2% από 33,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας μειώθηκε στα 423 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 427 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές πωλήσεις μετοχών του εξωτερικού, η  οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από ανατιμήσεις των μετοχών εσωτερικού και εξωτερικού. Το ποσοστό των τοποθετήσεων σε μετοχές επί του συνόλου του ενεργητικού μειώθηκε στο 16,6%, το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 17,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πίνακας 1: Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Ταμείων (υπόλοιπα τέλους περιόδου σε εκατ. ευρώ)

20242025
Δ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνο
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ  
Καταθέσεις7378
Χρεωστικοί Τίτλοι1.1241.148
          Εσωτερικό390404
          Εξωτερικό734745
Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων 836843
          Εσωτερικό229244
          Εξωτερικό607600
Μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας 427423
          Εσωτερικό98113
          Εξωτερικό329309
Λοιπά στοιχεία5352
Σύνολο Ενεργητικού / Παθητικού2.5132.543

Πίνακας 2: Καθαρές ροές τοποθετήσεων των Ταμείων (σε εκατ. ευρώ)

Τοποθετήσεις20242025
Δ’ τρίμηνοΑ’ τρίμηνο
Χρεωστικοί Τίτλοι 1036
          Εσωτερικό2116
          Εξωτερικό-1120
Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων 248
          Εσωτερικό611
          Εξωτερικό18-3
Μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας6-14
          Εσωτερικό33
          Εξωτερικό3-17

Διάγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες:

Το επόμενο Δελτίο Τύπου για τα «Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» με στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2025 θα δημοσιευτεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, σύμφω



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Asfalisinet.gr
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies εκτελούν λειτουργίες όπως η ανώνυμη στατιστική ανάλυση βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.