Αυστραλία : Σκάνδαλο με διπλές χρεώσεις στη διαχείριση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Ο χορός των αποκαλύψεων για την ανήθικη, που κάποιοι κύκλοι αποκαλούν «εγκληματική», συμπεριφορά των τραπεζών, προς τους πελάτες τους συνεχίζεται.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιριών της χώρας, αποκαλύφθηκε ότι τo τμήμα ασφάλισης και διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (superannuation) της τράπεζας Suncorp, δεν χρέωνε τους πελάτες της μία, αλλά δύο φορές με τέλη διαχείρισης, για το ποσό των οποίων ουδέποτε τους είχε αρχικά ενημερώσει.
Η Suncorp προσπαθώντας να προσελκύσει περισσότερους πελάτες,διαφήμιζε ότι προσέφερε τις υπηρεσίες διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων σε πολύ χαμηλό κόστος, κόστος που δεν προσδιόριζε σε κανένα σημείο του συμβολαίου που υπέγραφαν οι νέοι πελάτες της.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο συμβόλαιο αναγραφόταν ότι η Suncorp είχε το δικαίωμα να παρακρατεί τα φορολογικά έσοδα των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, έσοδα που κατέληγαν τελικά στα ταμεία της Suncorp και δεν κατέληγαν ποτέ στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς των πελατών της καθώς δικαιολογούσε την παρακράτησή τους ως χρέωση για τις υπηρεσίες διαχείρισης που προσέφερε.
Τα φορολογικά έσοδα ή πλεόνασμα είναι τα χρήματα που τόσο η Suncorp, αλλά και όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατούν από τους λογαριασμούς των πελατών τους για να πληρωθούν τυχόν φόροι που προκύπτουν από την επένδυση των χρημάτων τους. Με άλλα λόγια, τα φορολογικά έσοδα από τις επενδύσεις των πελατών της -που γενικά ανέρχονται σε εκατομμύρια ετησίως- δεν επέστρεφαν ποτέ στους λογαριασμούς τους.
Η Suncorp παραδέχθηκε ότι οι όροι του συμβολαίου που υπέγραφαν οι πελάτες της ήταν παραπλανητικοί και αναγκάστηκε να αφαιρέσει από τη διαφήμισή της, τους ισχυρισμούς της για πολύ χαμηλά τέλη διαχείρισης.

Πηγή: neoskosmos.comΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *