Αυτά είναι τα πρώτα ΣΔΙΤ που θα “ανοίξουν” δουλειές για ασφαλιστικές και ασφαλιστές

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όπως προδιαγράφονται μέσα από τις προγραμματικές ανακοινώσεις αρμόδιων  υπουργών, είναι να υπάρξουν άμεσα συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της υγείας και των αγροτικών ασφαλίσεων.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την Βουλή ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία με τις ασφαλιστικές εταιρίες για να έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι τους στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι μια εξέλιξη που οι ασφαλιστικές εταιρίες την επιδιώκουν εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρξει κάποια θετική κατάληξη. Μάλιστα την προ κρίσης εποχή είχαν γίνει κάποιες επαφές μεταξύ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες.

Eκείνη την περίοδο, πριν το 2010, οι ασφαλιστές εταιρίες πιέζονταν αρκετά από τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας καθώς το κόστος των νοσηλίων και των Ιατρικών αμοιβών ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό και οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ατέρμονες. Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρίες έβλεπαν μια τέτοια εξέλιξη ως ευκαιρία συμπίεσης του κόστους  αξιοποιώντας τις ξενοδοχειακές υποδομές που είχαν γίνει σε κάποια κρατικά νοσοκομεία για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα της κρίσης και οι επιπτώσεις της  στις δομές της δημόσιας υγείας αλλά και η “στροφή” των ιδιωτικών παρόχων υγείας να είναι πιο ελαστικοί στις συμφωνίες τους με τις ασφαλιστικές εταιρίες η συνέχεια εκείνου του εγχειρήματος απέτυχε.

Τώρα, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για συμφωνίες με τις ασφαλιστικές για αξιοποίηση και των δημόσιων δομών υγείας δίνουν το έναυσμα να αρχίσουν εκ νέου επαφές που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Για το δημόσιο σύστημα υγείας μια τέτοια συμφωνία σημαίνει έσοδα προς το σύστημα που δεν υπάρχουν και  για τις ασφαλιστικές εταιρίες σημαίνει ότι μπορούν να διαμορφώσουν ασφαλιστικά προγράμματα με μικρότερο κόστος και να απευθύνονται και σε πελάτες που θέλουν να λαμβάνουν υπηρεσίες, μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αγροτικές Ασφαλίσεις 

Ένας άλλος τομέας που πιθανόν να εμπλακεί και η ιδιωτική ασφάλιση, μέσω ΣΔΙΤ, είναι οι αγροτικές ασφαλίσεις  και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στον οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται οι αγρότες προκειμένου να έχουν δικαίωμα αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καταστροφών στις καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βορίδης και στην ομιλία του στη Βουλή και σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στην  οικονομική κατάσταση του Οργανισμού και στην χρονοβόρα διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάλογο με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ θα “τρέξει” αναλογιστική μελέτη.

Σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές ασφαλίσεις είναι ελάχιστες και με μικρή  γκάμα των ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά μια και η ασφάλιση γίνεται υποχρεωτικά στο ΕΛΓΑ.

Στην περίπτωση που αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, στο υποχρεωτικό σκέλος, της ασφάλισης της αγροτικής και ζωικής παραγωγής είναι σίγουρο ότι σχεδόν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες εταιρίες θα επεκταθούν στον κλάδο αυτό.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *