Αυτές είναι οι νέες εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Εκδόθηκε η εγκύκλιος που ορίζει τον τρόπο, τα ανώτατα και κατώτατα ποσά, βάση των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές στο νέο ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ( ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ )


Σύμφωνα με την εγκύκλιο η βάση για τον υπολογισμό των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα είναι τα 586 ευρώ και θα εφαρμόζεται για όσους παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Επίσης με το ίδιο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζονται και οι εισφορές για όσους δεν είχαν φορολογική δήλωση κατά το προηγούμενο έτος έως μέχρι να γίνει ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.
Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.
Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ το έτος,ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.
Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157.
Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

2 Comments

  1. “Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ το μήνα ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.” Μήπως έχει γίνει λάθος και τα όρια ανώτατου/κατώτατου εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών είναι ανά έτος και όχι ανά μήνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *