Αυτή είναι η πρόταση για επανυπολογισμό οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ(Πίνακες)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναλύει την πρότασή του για επανυπολογισμό των εισφορών, για όσους οφείλουν στον πρώην ΟΑΕΕ, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στον ΕΦΚΑ για μη μισθωτούς.

Ειδικότερα στο άρθρο του επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Ισως η μεγαλύτερη αδικία είναι οι τεκμαρτές ασφαλιστικές εισφορές που χρεώνονταν από τον ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ). Τεκμαρτές εισφορές που ενώ διατηρήθηκαν σταθερές από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση (2009), τα εισοδήματα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατακρημνίστηκαν. Το αποτέλεσμα, γνωστό σε όλους μας.
Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος όγκος των οφειλών συσσωρεύτηκε τα έτη μετά την έναρξη της κρίσης. Η αδικία του προηγούμενου συστήματος χρέωσης εισφορών (τεκμαρτό σύστημα χρέωσης) αναγνωρίστηκε και αντικαταστάθηκε επίσημα με τον Νόμο Κατρούγκαλου και πλέον οι εισφορές είναι αναλογικές του εισοδήματος.
Από την πρόσφατη συνάντησή μου με την υπουργό Εργασίας, κ. Αχτσιόγλου, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου, διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι πλέον και το υπουργείο παραδέχεται την αδικία του παρελθόντος.
Μιλώντας για το θέμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ με οφειλέτες, Συλλόγους για τον ΟΑΕΕ αλλά και με Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες έχω καταλήξει ότι η λύση είναι εφικτή και επωφελής για όλες τις πλευρές.
Την πρότασή μου την διατύπωσα δημόσια αλλά και στους αρμόδιους με προσωπικές συναντήσεις και επιστολές.
Η πρότασή είναι να γίνει επανυπολογισμός των εισφορών της σύνταξης με βάση την λογική του Νόμου Κατρούγκαλου. Δηλαδή να υπολογιστούν οι οφειλόμενες εισφορές ως ποσοστό του εισοδήματος των ετών της οφειλής.
Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό. Ας θεωρήσουμε ότι ασφαλισμένος οφείλει εισφορές στον ΟΑΕΕ για χρονικό διάστημα επτά (7) ετών. Σήμερα η οφειλή υπολογίζεται ως εξής:

Εάν υπολογισθεί σύμφωνα με την πρόταση (για εισόδημα βάσει του μικρότερου προβλεπόμενου για κάθε έτος), τότε θα πλήρωνε:

Είναι λογικό ότι σε κάθε είδους τέτοια παρέμβαση οφείλουμε να σεβαστούμε και να τηρήσουμε μια βασική προϋπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την διατήρηση της ροής των εσόδων του ΕΦΚΑ, μέσω του ΚΕΑΟ.
Η ροή των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ δεν θα διαταραχθεί καθώς, μετά τον επαναϋπολογισμό, προτείνεται οι οφειλέτες να έχουν την υποχρέωση να τηρούν την πρότερή τους ρύθμιση, δηλαδή τη ρύθμιση στο ύψος της πρώτης οφειλής (πριν τον επαναϋπολογισμό) για τους επόμενους 12 ή 24 μήνες.
Ο επανυπολογισμός είναι δίκαιος για τους οφειλέτες που δεν μπορούσαν, λόγω εισοδήματος, να πληρώσουν τις εισφορές (προφανώς δεν θα επωφεληθούν όσοι είχαν και δεν πλήρωναν).
Θα μειωθεί αναλογικά η σύνταξή τους, γεγονός δίκαιο για όσους πλήρωναν πλήρη εισφορά. Ο ΕΦΚΑ θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά του.
Χιλιάδες ΑΦΜ θα εισέλθουν και πάλι στην κανονική οικονομία, καθώς σήμερα οι κάτοχοί τους είναι αποκλεισμένοι και δρουν εκτός οικονομίας, θα αποκατασταθεί μια σημαντική αδικία του παρελθόντος, θα δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που χρεώθηκαν χωρίς να το περιμένουν και χωρίς δόλο.
Πηγή : efsyn.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *