Α.Σαρρηγεωργίου(CEO Eurolife FFH): Πρέπει να πάρουμε μέτρα “χθες” για το πρόβλημα του δημογραφικού

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα η 3Η  σύνοδος κορυφής του ECONOMIST για το δημογραφικό, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη». Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών.

Στα πάνελ των ομιλητών στη σημερινή δεύτερη ημέρα συμμετείχε ο  κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, και Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

"Κατά Παντός Κινδυνου" Tips στο youtube για ασφάλιση και ασφάλειες

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από τους ομιλητές :

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος«Το δημογραφικό είναι κάτι σαν τη βαρύτητα. Δεν αλλάζει το πρόβλημα αν είσαι δεξιός ή αριστερός. Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα, ακολουθώντας τα πρότυπα των πιο ανεπτυγμένων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. «Ο 65χρονος Δανός ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη έχει στην άκρη χρήματα που αντιστοιχούν σε αποταμιεύσεις 28 μηνών. Ο Έλληνας έχεις μόλις 4,7 μέρες. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 8 μήνες. Πρέπει να πάρουμε μέτρα “χθες” για αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, αφού παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με την αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων στην Ελλάδα: «Το 1960, για κάθε έναν 65χρονο δούλευαν 9 εργαζόμενοι. Το 2020 δούλευαν μόλις τρεις και το 2080 θα δουλεύει μόλις 1,5». Αναφέρθηκε άλλωστε στις προεκτάσεις μέσα από τον τομέα της υγείας: Το 2021 οι Έλληνες ξόδεψαν συνολικά 16,7 δισ. για την υγεία. Τα 10,5 δισ. προήλθαν από το κράτος, τα 700 εκατ. από ιδιωτική ασφάλιση και τα 5,5 δισ. από δικά τους χρήματα – το διπλάσιο από αυτό που καταβάλλει ο μέσος Ευρωπαίος από την τσέπη του. «Οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να επιμείνουμε σε ένα μοντέλο όπου όλα τα δίνει το κράτος», επεσήμανε ο κ. Σαρρηγεωργίου, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική αγορά ασφάλισης στην Ελλάδα με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη.


Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών«Έχουμε όλο και λιγότερους νέους, όλο και περισσότερους ηλικιωμένους. Όλο και λιγότερους εργαζόμενους, όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι στο πολιτικό ισοζύγιο οι συνταξιούχοι θα έχουν όλο και περισσότερη βαρύτητα από τους εργαζόμενους. Άρα θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση να ευνοεί όλο και περισσότερο τις δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία των συνταξιούχων και να αυξάνει τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των εργαζομένων. Βραχυχρόνια, αυτό μπορεί να λύνει τα προβλήματα. Μακροχρόνια, όμως, θα επιδεινώνει το οικονομικό πρόβλημα, ιδίως σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει και ζήτημα δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, θα επιδεινώνει και το δημογραφικό ισοζύγιο καθώς περισσότεροι θα φεύγουν». Με τον τρόπο αυτόν, σαν έναν φαύλο κύκλο, περιέγραψε το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι στην προσχολική αγωγή και βρεφονηπιακή ανάπτυξη, να δημιουργηθούν δομές και προγράμματα μακροχρόνιας φροντίδας των ηλικιωμένων, και να αξιοποιηθούν πολίτες τρίτων χωρών με αντίστοιχες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, το σύστημα εκπαίδευσης και το πεδίο των πολιτικών ενσωμάτωσης.

Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγοςΟι δυσμενείς συνθήκες εργασίας των γυναικών τις αποθαρρύνουν από τη δημιουργία οικογένειας καθώς υπονομεύουν τον στόχο τους για αξιοπρεπή διαβίωση, επεσήμανε ο κ. Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος. Όπως είπε, οι γυναίκες είναι πρώτες στους δείκτες ανεργίας, μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθης αμοιβής. Έχουν κατά τουλάχιστον 13% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες και μηδενική ή περιορισμένη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων. Μέρος του προβλήματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρούζος, είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν προσκόμματα στη χορήγηση της γονικής άδειας.


Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικών της ΓήρανσηςΣε έλλειμμα πολιτικής βούλησης απέδωσε τις δυσμενείς προοπτικές για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Γήρανσης. «Κόπηκαν οι συντάξεις στη μέση επειδή το πολιτικό σύστημα δεν πήρε εγκαίρως τις απαιτούμενες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις περικοπές κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι περίπου το 50% των συντάξεων στην Ελλάδα πληρώνονται από το κράτος. Αναφορικά με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «θα ωριμάσει το 2070, επομένως δεν προλαβαίνει να λύσει το πρόβλημα». Εξ ου και διατύπωσε την πρόβλεψη για αναπόφευκτη μείωση των παροχών στο συνταξιοδοτικό μετά το 2032. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι Έλληνες είναι από τους πιο δυσαρεστημένους στην Ευρώπη ως χρήστες του συστήματος υγείας την ώρα που οι ιδιωτικές δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη ανέρχονται σε 5,5 δισ. ετησίως. Ο κ. Νεκτάριος μίλησε για προτάσεις που έχουν υποβληθεί από ειδικούς κατά καιρούς και ωστόσο κατέληξαν χαμένες ευκαιρίες.


Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Εργασίας«Τα ποσοστά γονιμότητας υποχωρούν διαρκώς και καμία χώρα παγκοσμίως δεν πιάνει το 2,1 – την τιμή που απαιτείται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός», παρατήρησε από το βήμα του Economist ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης, τονίζοντας ότι η δημογραφική δύναμη της Ευρώπης περιορίζεται σαφώς. «Μέχρι το 2050 η Νιγηρία θα αποτελεί την τρίτη πληθυσμιακή δύναμη στο κόσμο ξεπερνώντας την Ευρώπη με την Ινδία να γίνεται η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηλαπίδης τάχθηκε υπέρ ενός πλέγματος μέτρων που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων προγραμμάτων upskilling και reskilling. Επιπλέον, την ενθάρρυνση της ενεργούς γήρανσης κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης αλλά και την αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη μιας συντονισμένης συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ενσωμάτωση μεταναστών με συμπληρωματικά προσόντα στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό, μέσω νόμιμων οδών. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μηλαπίδη, απώτερος στόχος – ως απάντηση στις επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης – δεν είναι άλλος από την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και της παραγωγικότητας.

Edith Maat, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ομοσπονδία Συνταξιοδοτικών Ταμείων Ολλανδίας«Ο ολλανδικός πληθυσμός, όπως και ο ελληνικός, γερνάει ραγδαία. Προκειμένου να διατηρήσουμε τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα στον πρώτο πυλώνα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι αυτόματα συνδεδεμένη με το προσδόκιμο ζωής, γεγονός που βοηθά τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη διαχείριση των ρίσκων που απορρέουν από τη μακροζωΐα», τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Συνταξιοδοτικών Ταμείων της Ολλανδίας, Edith Maat. Αναφέρθηκε ευρύτερα στα βασικά συστατικά του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα της, ξεχωρίζοντας το τρίπτυχο: χρηματοδότηση, κάλυψη, επένδυση. «Αν θέλεις να πετύχεις καλές αποδόσεις, πάνω από τον πληθωρισμό, είναι απαραίτητο να αναλάβεις ρίσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία μπόρεσαν να επιτύχουν τέτοιες αποδόσεις διατηρώντας ένα παγκοσμίως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – εισηγμένα και ιδιωτικά κεφάλαια, υποδομές, ακίνητα.


Αντωνία Χαρίτου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ)«Πολλές κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει στοχευμένες πολιτικές για να τονώσουν άμεσα το ποσοστό των γεννήσεων. Αυτές οι πολιτικές συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ισότητα των φύλων, την αναπαραγωγική υγεία και τα σεξουαλικά δικαιώματα και αμφισβητείται αν μπορούν να πετύχουν τους επιδιωκόμενους στόχους», παρατήρησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Αντωνία Χαρίτου, προσθέτοντας σε αντιδιαστολή ότι άλλες κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί σε φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές: «εστιάζουν δηλαδή στην ευημερία των παιδιών, των οικογενειών τους και των φροντιστών τους. Η κ. Χαρίτου μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τις οικογένειες, ώστε να υιοθετηθούν ολιστικές πολιτικές για την υγιή και ενεργό γήρανση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας (π.χ. εργασία από το σπίτι, άδειες στους γονείς, υποστήριξη επαγγελματικής εξέλιξης) και του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη φιλικότητα προς την οικογένεια, καθώς και την προώθηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *