Βαριά πρόστιμα σε όσους έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν ηλεκτρονικά ακινησία οχήματος και το κυκλοφορούν

Μέσα στο Δεκέμβριο πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 καθώς όσοι δεν επιθυμούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να δηλώσουν ακινησία του οχήματος η οποία γίνεται ηλεκτρονικά  μέσω του myCar της ΑΑΔΕ .

Σε αυτήν την περίπτωση ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα πρέπει να αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσει σε ακινησία το όχημα οχι στο δρόμο αλλά σε φυλασσόμενο χώρο που θα αναφέρει στην δήλωση ακινησίας. 

Αν κάτοχος οχήματος που έχει δηλώσει ηλεκτρονικά ακινησία και το κυκλοφορεί τα πρόστιμα και οι κυρώσεις είναι βαριές.

Η διαδικασία θέσης οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά 

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, και μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ myCAR, επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Άρση»

Το νέο στοιχείο είναι ότι η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δεν θα έχει υποχρέωση αποστολής των πινακίδων στην Δ.Ο.Υ. (εφορία), θα αρκεί η δήλωσή του στην πλατφόρμα. Εκεί θα πρέπει να δηλώσει  τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού και του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.

Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάξει το όχημα.

Τα οχήματα, για τα οποία υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσουν για οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πρόστιμα

Όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.

Όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου τριπλασιάζεται και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *