ΒΕΑ: Χωρίς προσωρινή σύνταξη χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές στο ΕΦΚΑ

Με νέα επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ζητάει να σταματήσει ο παράνομος διαχωρισμός της οφειλής των 20.000 ευρώ, όριο για να λάβει ένας ελεύθερος επαγγελματίας σύνταξη

Το Β.Ε.Α επαναλαμβάνει, ότι παρά το γεγονός ότι ο Ν. 3863/10 προβλέπει ότι η οφειλή για την συνταξιοδότηση από τον τ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τελών και των προσαυξήσεων, πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, να αποκλειστούν για άλλη μια φορά χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν καταβάλλει εισφορές επί σειρά ετών, από την προσωρινή εθνική σύνταξη, που θα δοθεί ως έναντι, από το τελικό ποσό της σύνταξής τους. Η παροχή αυτή, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, δεν χορηγείται όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά, το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, (φωτογραφία) ζητάει από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να μεριμνήσει, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην διαχωρίζεται το ποσό της οφειλής των 20.000 ευρώ, προκειμένου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να λάβουν ως προκαταβολή την εθνική σύνταξη έως το Πάσχα και στη συνέχεια να επανεξεταστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησής τους, που έχουν απορριφθεί.

«Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για παραβίαση εν προκειμένω, της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης και για αυθαίρετο και παράνομο αιφνιδιασμό των μελών μας, δικαιούχων σύνταξης, που βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι σε μία πρωτοφανή κατάσταση ένδειας και στέρησης κάθε εισοδήματος, για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων επιβίωσής τους.
Η διοίκηση του Β.Ε.Α διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την παράνομη και αυθαίρετη απόφαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και επιμένει στην άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και ο αυθαίρετος αιφνιδιασμός των ελευθέρων επαγγελματιών»,επισημαίνει ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

3 Comments

  1. Επιστροφή εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών του 2019. Ο ΕΦΚΑ δεν επιστρέφει τις αχρεωστήτως καταβλειθείσες εισφορές του έτους 2019 που προέκυψαν απο την εκκαθαριση στις 6.11.2020. Στην περιπτωσή μου παραβατικά παρακρατά ποσό ύψους 1.320 € για να το συμψηφίσει με οφειλή ύψους 220 €!!!! Παρόλες τις οχλήσεις ο ΕΦΚΑ μου ομολόγησε οτι θα μου επιστρέψει το ποσό μετά τον συμψηφισμό που (είναι αναγκαίος..) αλλά δεν μου είπε πότε.

    Το τραγελαφικό των α(χ)ρίστων είναι ότι ενω το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών του 2020 τελούν σε αναστολή ο ΕΦΚΑ μου παρακρατά παρανόμως ποσό τουλάχιστον 1.100 €. Τον Μαρτιο του 2020 εχω υποβαλλει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν οφείλω απολυτως τίποτα στον ΕΦΚΑ. Οι επιστροφές εισφορών προηγουμενων ετών πχ 2018 γινόταν άμεσα. Το επιτελικό κράτος όμως ούτε συντάξεις εκδίδει αλλά ούτε και επιστροφές αχρεωστητως καταβληθέντων κάνει…..Μπράβο τους τα μεταρρύθμισαν όλα . Εξαίρεσαν μάλιστα και απο την προσωρινή σύνταξη των 384€ και τους διακινούμενους εντός ΕΕ εργαζόμενους που εχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα ιδια δικαιώματα με τους μη διακινούμενους ….συμφωνα παντα με τους κανονισμούς 883/2004 και 987/2009….. Ενα επιτελικό κράτος διαμάντι……………

    1. Καλά με τον Χατζηδάκη υπουργό περίμενες λύση? Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 το όριο ήταν 50000 και όχι 20000. Όσον αφορά αυτούς που χρωστάνε καλά κρασιά δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα χρεωθήκαμε τόκους διωχθήκαμε ποινικά κάναμε ρυθμίσεις και ποτέ δεν λάβαμε αυτά που καταβάλαμε στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Τι ωφέλησε σε εμάς αυτή η υποχρεωτική ασφάλιση? ΤΙΠΟΤΑ διότι ακόμα και οι Κινέζοι που έχουν μαγαζιά παίρνουνε επιστρεπτέες προκαταβολές. Εμείς ζούμε με δανεικά, ας παρακρατήσουν το ποσό του χρέους απο την σύνταξη που δικαιούμαστε μπας και ξεχρεώσουμε κιόλας. Δεν πειράζει η αχλάδα, για τους βολεμένους αδαείς έχει πίσω την ουρά, τους ψηφίσαμε γιατί τους πιστέψαμε και αυτοί γράψανε στις σόλες τους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Α συγνώμη κύριε Στάνιο μπορεί στον προυπολογισμό του επόμενου έτους κάτι να γίνει και για σένα.

  2. Όσοι έχουν χρέη πάνω από 20000 ενώ έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης από το Ιούνιο 2019, δεν δουλεύουν δεν έχουν εισοδήματα ζουν με δανεικά. Όλοι οι άλλοι λόγω κοροναιού παίρνουν βοηθήματα και επιδοτήσεις. Σχεδόν ποτέ εάν κάποιος προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του δεν καλυπτόταν υγειονομικά από το πρώην ΤΕΒΕ αντίθετα μας έστελνε στα δικαστήρια και είχαμε και ποινικές διώξεις πλέον των τοκογλυφικών τόκων. Τι κερδίσαμε από αυτήν την ΗΛΙΘΙΑ ασφάλιση? ΤΙΠΟΤΑ μια ζωή πληρώναμε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία μόνοι μας. Εάν δε κάναμε και κάποια ρύθμιση για να αποφύγουμε τα ποινικά τα χρήματα που είχαμε ξοδέψει στους γιατρούς δεν μας τα πλήρωναν. Επί ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν όριο το 2016 τις 50000 αντί τις 20000. Μήπως πρέπει να τον ξαναψηφίσουμε μπάς και πάρουμε και εμείς κάποια σύνταξη και σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *