“Βόμβα” από τον Άρειο Πάγο για τα “ψιλά γράμματα” των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ακυρώνοντας όρο σε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου

Υποχρεωμένες να ενημερώνουν με ακρίβεια τους πελάτες τους για τους κρίσιμους όρους που εμπεριέχονται στα συμβόλαιά τους και όχι να τους κρύβουν με «ψιλά γράμματα» στις πίσω σελίδες, είναι πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος. Με την απόφαση κρίθηκε άκυρος και καταχρηστικός γενικός όρος συναλλαγής που εμπεριέχονταν σε σύμβαση μικτής ασφάλισης αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, με τον επίμαχο όρο εξαιρούνταν από την κάλυψη των ιδίων ζημιών του αυτοκινήτου στην περίπτωση οδήγησής του από οδηγό ηλικίας κάτω των είκοσι 25 ετών. Όμως, ο όρος αυτός, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος καθώς ήταν διατυπωμένος στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου με πολύ μικρά γράμματα (ψιλά γράμματα), κατά πολύ μικρότερα από αυτά του υπόλοιπου κειμένου.

Η σημαντική αυτή απόφαση εκδόθηκε από το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορά σε 23χρονο οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος από δική του υπαιτιότητα (έλλειψη προσοχής) έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε μαντρότοιχο επαρχιακής οδού. Από την πρόσκρουση το όχημά του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες για να αποκαταστήσει δαπάνησε αρκετά μεγάλο ποσό.

Η ασφαλιστική του εταιρεία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα της επισκευής του αυτοκινήτου, επικαλούμενη όρο της μεταξύ τους συναφθείσας ασφαλιστικής σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο, «σε περίπτωση ατυχήματος επερχομένου όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από οδηγό που δεν έχει συμπληρώσει το 25° έτος της ηλικίας του, η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της για καταβολή αποζημίωσης».

Μετά την άρνηση της ασφαλιστικής να τον αποζημιώσει, ο 23χρονος μέσω του δικηγόρου του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και με αγωγή του ζήτησε να υποχρεωθεί η εταιρία να του καταβάλει ως αποζημίωση (λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου) το ποσό των 13.436,338 ευρώ, πλέον των τόκων.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η πλευρά του 23χρονου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο συγκεκριμένος όρος, ο οποίος εισάγει εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη λόγω ηλικίας, είναι καταχρηστικός και πρέπει να ακυρωθεί. Ο ισχυρισμός αυτός έγινε δεκτός από το Εφετείο το οποίο έκρινε άκυρο ως καταχρηστικό τον όρο και στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο.

Τα… ψιλά γράμματα

Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν και εκείνα πως ο επίμαχος όρος που αποστέρησε από τον 23χρονο το δικαίωμα της αποζημίωσης, λόγω της της ηλικίας του, «ουδέποτε αναπτύχθηκε ούτε επισημάνθηκε στον ενάγοντα(δηλαδή στον νεαρό οδηγό), κατά την κατάρτιση της ένδικης σύμβασης, ούτε σημειώθηκε στην πρώτη σελίδα του ασφαλιστηρίου, με εντονότερα στοιχεία από τα λοιπά, ώστε να υποπίπτει εύκολα στην αντίληψη του…».

Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο Άρειος Πάγος, ο συγκεκριμένος όρος αναγράφεται «στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου, με πολύ μικρά γράμματα (ψιλά γράμματα), κατά πολύ μικρότερα από αυτά του υπόλοιπου κειμένου της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου…».

Οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν ακόμη ότι ο 23χρονος οδηγός αγνοούσε τον επίμαχο όρο χωρίς δική του υπαιτιότητα, με τους δικαστές να σημειώνουν επιπλέον στην απόφασή τους ότι: «Σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, η οδήγηση ενός οχήματος της κατηγορίας του ασφαλισμένου (ΙΧΕ αυτοκινήτου, 1596 cc) από άτομο άνω των 23 ετών, που ήταν ο ίδιος κατά το χρόνο κατάρτισης της ένδικης σύμβασης και 24 και πλέον ετών, που ήταν κατά το χρόνο επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης (γεννηθείς στις 13-9-1984), δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχει σημαντική επίταση του ασφαλιστικού κινδύνου, τέτοια που να θεμελιώνει ολική απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας από την ευθύνη της για την ασφαλιστική κάλυψη του ασφαλισμένου οχήματος από τον κίνδυνο ιδίων ζημιών, λαμβανομένου υπόψη και του ότι η άδεια ικανότητας οδήγησης οχημάτων της κατηγορίας του άνω ασφαλισμένου ΙΧΕ αυτοκινήτου μπορεί να αποκτηθεί από την ηλικία των 18 ετών, ο ίδιος δε την είχε αποκτήσει από το έτος 2003, ήτοι σε ηλικία 19 ετών».

Πηγή: lawandorder.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *