Γιατί διαδηλώνουν οι ασφαλιστές;Η “μετωπική” με την ΝΝ, οι διαμαρτυρίες στις τράπεζες και το “μποϊκοτάζ” στην Cosmote

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Οι ασκούντες το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ως ελεύθεροι επαγγελματίες ( ανεξάρτητο δίκτυο)  ή ως συνεργάτες δικτύων των ασφαλιστικών εταιριών είναι από τους επαγγελματικούς κλάδους δεν έχουν λόγους να βγουν στους δρόμους  ή να απεργήσουν, αφού βγάζουν τα προς του ζειν αξιοποιώντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους πουλώντας ασφαλιστήρια συμβόλαια και ασφαλίζοντας κόσμο για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών, είτε ως άμεσοι είτε ως έμμεσοι συνεργάτες τους

Μάλιστα, ως επάγγελμα έχει συνδυαστεί και με συγκεκριμένο Code Dress καθημερινότητας (κοστούμι και γραβάτα),  αφού η εμφάνιση τους είναι μέρος του κύρους αλλά και της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνέουν στον πελάτη. 

Έχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, είτε σε πανελλαδικό είτε τοπικό επίπεδο και επί το πλείστον μέσω αυτών, εκτός των αιτημάτων που μπορούν να αφορούν, όπως όλων των επαγγελματικών των κλάδων, την πολιτεία σε θέματα φορολογίας, κοινωνικής ασφάλισης και επαγγελματικής κατοχύρωσης επιδιώκουν να παρέχουν στα μέλη τους υπηρεσίες εξειδικευμένων γνώσεων  με συνέδρια ή σεμινάρια που έχουν σχέση με το επάγγελμα τους και μάλιστα αρωγούς και χορηγούς σε αυτά έχουν τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Έτσι συνδικαλισμός με την στενή έννοια του όρου  προς τις εταιρείες που εκπροσωπούν ή συνεργάζονται δεν υπάρχει, αφού οι συμβάσεις με αυτές είναι ατομικές και όχι συλλογικές ( βέβαια εντός κάποιων γενικών κανόνων που έχει θεσπίσει η νομοθεσία και η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών).

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις που κυριολεκτικά και οι ασφαλιστές βγήκαν διαδηλωτές  στους δρόμους. Μια τέτοια ενέργεια ήταν παρουσία ασφαλιστών στις διαδηλώσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου το 2016, για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών,  μαζί με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που σπάνια διαδηλώνουν, με το επονομαζόμενο “κίνημα της γραβάτας”.

Ωστόσο, οι ασφαλιστές είχα προηγηθεί και σαν κλάδος πιο νωρίς,σε ανοιχτές διαδηλώσεις,  όταν οι σύλλογοι τους αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν δημόσια συγκέντρωση- διαδήλωση έξω από την Τράπεζα Ελλάδος αλλά και τράπεζες καθώς οι δεύτερες, που επίσης αποτελούν κανάλι διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, είχαν προχωρήσει, όπως ισχυρίζονταν οι ασφαλιστές, σε αθέμιτες πρακτικές κύρια στις ασφαλίσεις κατοικιών με ενυπόθηκα δάνεια.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες που χορηγούσαν τα δάνεια “υποχρέωναν” τους δανειολήπτες να ασφαλίσουν την κατοικία τους σε ασφαλιστικές που συνεργάζονταν με την τράπεζα ενώ η εποπτική αρχή η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκδώσει κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο ο δανειολήπτης μπορούσε να επιλέξει δική του ασφαλιστική εταιρία και κατ επέκταση ασφαλιστή μέσω του οποίου θα έκανε την ασφάλιση.

Έτσι το 2015 και το 2016 και με την συμμετοχή των Επιμελητηρίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων  έγινε κεντρική συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποκλεισμοί τραπεζών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από τους ασφαλιστές.

Αυτής της μορφής οι κινητοποιήσεις ήταν άγνωστες πριν για τον κλάδο των ασφαλιστών που πλέον με πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, συλλόγων των ασφαλιστών και της κεντρικής συνδικαλιστικής τους έκφρασης, της ΕΑΔΕ,  συντονίζουν παρόμοιες αντιδράσεις, που περιλαμβάνουν και διαδηλώσεις, αν χρειαστεί, για θέματα προστασίας του επαγγέλματος.

Μάλιστα το 2018 με αφορμή την είσοδο στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, με online και direct δίκτυο, της Cosmote( Cosmoteinsurance)  υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια και συλλόγους ασφαλιστών που θεώρησαν αυτή την είσοδο στην ασφαλιστική αγορά ώς άκρως ανταγωνιστική και αθέμιτη  από μια εταιρία που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και δεν έχει άμεση σχέση με τον ασφαλιστικό κλάδο. Έτσι στην ουσία κίνησαν ένα άτυπο “μποϊκοτάζ” προς την Cosmote, από τον κλάδο των ασφαλιστών, στα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα της εταιρίας.

Τελευταία και ίσως πρωτότυπη κίνηση των συλλόγων των ασφαλιστών είναι η απόφασή τους να διαδηλώσουν την προσεχή Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ασφαλιστικής Εταιρίας ΝΝ Hellas.

Αιτία γι αυτή την ενέργεια είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους τρεις μήνες με την ασφαλιστική εταιρία NN Ηellas γιατί, σύμφωνα με καταγγελίες επιμελητηρίων και συλλόγων ασφαλιστών, η εταιρία δεν περιλαμβάνει στις συμβάσεις των συνεργατών της μία πρόσφατη κανονιστική διάταξη νόμου για τις προμήθειες των ασφαλιστών και μετά την καταγγελία των συμβάσεων τους με την συνεργαζόμενη ασφαλιστική εταιρία.

Η ασφαλιστική ΝΝ είχε απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες και υποστήριξε ότι οι συμβάσεις  με τους συνεργάτες της περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές κανονιστικές ρυθμίσεις για τις προμήθειες.

Αν και έγιναν διαπραγματεύσεις και συνάντηση με την διοίκηση της εταιρίας φαίνεται να μην βρέθηκε κάποια λύση και οι σύλλογοι των ασφαλιστών προχωρούν στην κινητοποίηση αυτή την προσεχή Πέμπτη.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι των συνδικαλιστών των ασφαλιστών αυτή η ενέργεια, πέραν από την διεκδίκηση της εφαρμογής της συγκεκριμένης κανονιστικής διάταξης στις συμβάσεις της εταιρίας με τους συνεργάτες της, δίνει και ένα μήνυμα προς τις εταιρίες, ότι δεν θα δεχτούν παρεκκλίσεις σε θέματα κανονιστικών διατάξεων που προστατεύουν δικαιώματα των ασφαλιστών και έχουν συμφωνηθεί στη διαβούλευση, που είχε γίνει με την πολιτεία, πριν γίνουν νόμος του κράτους. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *