Δέκα σημεία για την πρόληψη πυρκαγιάς

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πυρκαγιάς είναι η ανθρώπινη αμέλεια. Τα ανθρώπινα λάθη όμως μπορούν να περιοριστούν με την πρόληψη. Με σωστή ενημέρωση και υιοθέτηση καλών συνηθειών, οι πιθανότητες λάθους και εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορίζονται σημαντικά. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την απειλή μιας ανεξέλεγκτης φωτιάς.
ΠΑΙΔΙΑ
Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες, εύφλεκτα υλικά. Όταν μαγειρεύετε, φροντίστε να παιδιά να είναι μακριά από τις εστίες φωτιάς.
ΥΠΑΙΘΡΟΣ
Κόψτε και απομακρύνετε ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες από στέγες, υδρορροές, σκεπές, καθώς και από τον κήπο, το οικόπεδο και κάθε χώρο γύρω από την οικοδομή. Μην δοκιμάζετε να ψήσετε χωρίς να έχετε κοντά σας πυροσβεστικά μέσα (φτυάρι, νερό, κουβάς κ.ά).
ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΛΑΔΙ
Όταν φλέγεται το λάδι στο τηγάνι, μην προσπαθήσετε ποτέ να σβήσετε τη φλόγα με νερό. Βρέξτε ένα πανί και τοποθετήστε το πάνω στο σκεύος.
ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Η καταπολέμηση της φωτιάς χρειάζεται τα κατάλληλα μέσα. Καταρχήν, αγοράστε πυροσβεστήρες, τουλάχιστον έναν για την κουζίνα και έναν για το υπνοδωμάτιο. Έχετε διαθέσιμα εργαλεία πυρόσβεσης (φτυάρι, τσεκούρι, κουβάδες). Αν έχετε δεξαμενή, γεώτρηση ή πισίνα, φροντίστε να υπάρχει πάντα ελεύθερη πρόσβαση από το σπίτι.
ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ
Αν δημιουργηθεί εστία φωτιάς από βραχυκύκλωμα σε καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές ή πίνακα, μην ρίξετε ποτέ νερό. Κατεβάστε τον γενικό και χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).
ΓΚΑΖΙ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Φροντίστε να αποθηκεύετε τις εύφλεκτες ύλες (γκάζι, πετρέλαιο, οινόπνευμα, χρώματα βερνίκια) σε ξεχωριστές τοποθεσίες, αν είναι δυνατό εκτός σπιτιού. Αλλάζετε τις φιάλες υγραερίου σε εξωτερικό χώρο με προσοχή και πάντα χωρίς την παρουσία ζωντανής φλόγας (τσιγάρο, τζάκι, κεριά κ.ά).
ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΛΑ;
Ανάψατε τζάκι; Ψήσατε στην ύπαιθρο; Καπνίσατε; Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει σβήσει! Ποτέ μην πέσετε για ύπνο αν δεν έχετε σβήσει οποιοδήποτε θερμαντικό σώμα λειτουργεί με φλόγα.
ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε δασώδη περιοχή, μην υποτιμάτε τη δύναμη της φωτιάς και του αέρα. Η υγεία της οικογένειάς σας είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε υλικά αγαθά. Αν αντιληφθείτε ότι φωτιά δάσους μπορεί να απειλήσει την κατοικία σας, μαζέψτε την οικογένειά σας σε συγκεκριμένο σημείο, ντυθείτε με ελαφριά βαμβακερά ρούχα, προμηθευτείτε μπόλικο νερό και τα σημαντικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια, ασφαλιστήρια) και φύγετε από το σπίτι σας όσο έχετε ακόμα χρόνο, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.
ΠΡΙΝ ΑΝΑΨΕΤΕ, ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Πριν ανάψετε το τζάκι, το γκάζι, το τσιγάρο σας ή έστω ένα κεράκι, σκεφθείτε τους παραπάνω κανόνες.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Σε κάθε περίπτωση κινδύνου καλέστε την πυροσβεστική (112), ασθενοφόρο ή την αστυνομία.
Πηγή ΕΑΕΕ


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *