Δήλωση της EIOPA για εξαιρέσεις σε ασφαλιστικά προϊόντα σε σχέση με κινδύνους που προκύπτουν από συστημικά γεγονότα

Καθώς η συχνότητα των συστημικών συμβάντων αυξάνεται, υπάρχει ο κίνδυνος τα ασφαλιστικά προϊόντα που τα καλύπτουν να καταστούν μη προσιτά ή μη διαθέσιμα.

Τα παραπάνω επισημαίνει δήλωση της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα επαγγελματικά ταμεία (EIOPA) αναφέροντας και τα εξής:

Ταυτόχρονα, προϊόντα που καλύπτουν τέτοια γεγονότα ή προϊόντα που δεν αναφέρουν σχετικά με την κάλυψη ενδέχεται να τα αποκλείουν ρητά στο μέλλον. Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν περαιτέρω τα υφιστάμενα κενά προστασίας, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και να κάνουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας λιγότερο ανθεκτικές.

Η εποπτική δήλωση της EIOPA στοχεύει στην προώθηση της εποπτικής σύγκλισης στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρμόδιες αρχές αξιολογούν την αντιμετώπιση των εξαιρέσεων ως μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού του προϊόντος , των όρων και προϋποθέσεων. Η δήλωση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα συμφέροντα των υφιστάμενων και των μελλοντικών αντισυμβαλλομένων λαμβάνονται δεόντως υπόψη όταν τα προϊόντα αναπτύσσονται ή αναθεωρούνται ή όταν συμβαίνουν γεγονότα που θέτουν αμφιβολίες για το εύρος της κάλυψης.

Πέρα από τις γενικές απαιτήσεις σαφήνειας συμβολαίου και γλωσσικής απλότητας, η EIOPA συνιστά στις αρμόδιες εθνικές αρχές να παρακολουθούν εάν οι ασφαλιστικές εταιρίες αξιολογούν κατάλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις και το εύρος της κάλυψης όποτε ο κίνδυνος που προκύπτει από ένα συστημικό γεγονός να καθίσταται μη ασφαλίσιμος ή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας ως προς το εάν ο κίνδυνος καλύπτεται ή όχι.

Γενικότερα, πέρα ​​από τις γενικές απαιτήσεις επίβλεψης και διακυβέρνησης προϊόντων, όταν αναπτύσσονται νέα προϊόντα, η EIOPA συνιστά την αξιολόγηση των αναγκών, των στόχων και των χαρακτηριστικών της αγοράς-στόχου σε σχέση με τον αποκλεισμό των κινδύνων που προκύπτουν από συστημικά γεγονότα – συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του εάν οι κίνδυνοι που προέρχονται από συστημικά γεγονότα είναι καλυμμένοι ή όχι.

Αν και μπορεί να υπάρχει ένα όριο στην ασφαλισιμότητα, η EIOPA είναι της άποψης ότι οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τους κινδύνους – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από συστημικά γεγονότα – όταν η κάλυψη είναι σαφής και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες της αγοράς-στόχου. Συνεπώς, η εποπτική δήλωση υποστηρίζει μεγαλύτερη σαφήνεια και συγκεκριμένη προσαρμογή στην αγορά-στόχο.

Διαβάστε αναλυτικά την εποπτική δήλωση ( στα αγγλικά) εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *