Δημήτρης Γαβαλάκης ( Γ.Γ- Ε.Ε.Α) : Οι ψηφιακές αλλαγές στη διανομή γίνονται χωρίς την ουσιαστική συνεισφορά της διαμεσολάβησης και την τήρηση όλων των κανόνων

Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (Ε.Ε.Α) και επικεφαλής της επιτροπής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης του επιμελητηρίου, σε συνέντευξη  που παραχώρησε στο asfalisinet.gr και στον Γιάννη Χαρονικολάου απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, τους καταναλωτές,  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ερώτηση : Το 2022 είναι μια χρονιά που στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζουν πολλά στο εταιρικό πεδίο κύρια από εξαγορές  που έγιναν ή είναι επίσημα δρομολογημένες να γίνουν. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας  για τις αλλαγές αυτές από την σκοπιά των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση;

Απάντηση : Είναι γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται σημαντικές εξαγορές και μάλιστα μεταξύ εταιριών που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Θυμάστε ότι την περίοδο που ξεκινούσε η εφαρμογή του solvency 2 οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι το αυστηρότερο και πιο απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο θα οδηγούσε τις πιο μικρές εταιρείες να εξαγοραστούν από τις μεγαλύτερες, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί

Είναι φυσικό ότι κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής επιθυμεί να λειτουργεί αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός, τόσο για τα συμφέροντα των καταναλωτών όσο φυσικά και για τα δικά του.

Κατά συνέπεια η συγκέντρωση σημαντικών μεριδίων της αγοράς σε λιγότερες εταιρίες μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ενός ισχυρού ανταγωνισμού.

Τα παραπάνω μας δημιουργούν εύλογο προβληματισμό ,αλλά ελπίζουμε ότι οι εταιρίες που επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια για εξαγορά θα αναπτύξουν στρατηγικές οι οποίες θα συντελέσουν να διατηρηθεί υψηλό επίπεδο υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους προς όφελος των ασφαλισμένων και του συνόλου της αγοράς.

Ερώτηση: Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την χαμηλότερη διείσδυση στην Ιδιωτική ασφάλιση. Πως μπορεί αυτό να ανατραπεί για  να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση το ποσοστού του ΑΕΠ για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι έχοντας 31 χρόνια στην αγορά, θυμάμαι, σχεδόν από την αρχή της καριέρας μου, να κάνουμε την ίδια διαπίστωση.

Συχνά αναγνωρίζουμε εκτός των άλλων και τα δικά μας – ως αγορά –  λάθη, διαπιστώνουμε τις αδυναμίες μας, αλλά δεν προχωρούμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Είναι άλλωστε πιο εύκολο να κρίνουμε ότι δεν έκαναν οι άλλοι για μας, όπως η πολιτεία, και δυσκολότερο να τολμήσουμε τις δικές μας απαιτούμενες αλλαγές.

Ναι φυσικά, φορολογικά κίνητρα χρειάζονται , ναι φυσικά πρέπει να θεσπιστούν περισσότερες υποχρεωτικές ασφαλίσεις με επίκεντρο την προστασία των καταναλωτών και της κοινωνίας

Πρέπει όμως, ταυτόχρονα, να φτιάξουμε πιο απλούς όρους, να εργαζόμαστε με περισσότερη υπευθυνότητα κατά τη διαδικασία της ανάληψης του κινδύνου, να αποζημιώνουμε πιο άμεσα και εύκολα, με λιγότερους αστερίσκους και φυσικά χωρίς αμφισβητούμενες πραγματογνωμοσύνες. 

Πρέπει όλοι οι φορείς , ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν,  να μη διαφημίζουν μόνο τα προϊόντα τους και την τιμή τους, αλλά να εστιάζουν με τον ίδιο ζήλο και στην αξία της πρόνοιας, για κάθε οικονομικό κίνδυνο 

Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες σε όλο το εύρος της κοινωνίας, ώστε να βοηθήσουμε στη βελτίωση του επιπέδου του οικονομικού αναλφαβητισμού, επενδύοντας στο μέλλον της αγοράς μας.

Τέλος εμείς οι διαμεσολαβούντες ,εκτιμώ  ότι ενώ έχουμε κάνει τεράστια βήματα βελτίωσης την τελευταία δεκαετία, οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο τόσο στη γνώση μας όσο και στην τυπικότητα με την οποία εφαρμόζουμε τις κανονιστικές διατάξεις, αναδεικνύοντας περαιτέρω την αξία του επαγγέλματος μας αλλά και της υπηρεσίας που προσφέρουμε.

Ερώτηση: Η τεχνολογία φέρνει αλλαγές σε όλο το φάσμα της ασφαλιστικής βιομηχανίας από τις εταιρίες μέχρι την διανομή αλλά και στις συνήθειες των  καταναλωτών. Πως βλέπετε αυτές τις αλλαγές και ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για να ανταποκρίνονται στις  νέες συνθήκες ;

Απάντηση :Η ερώτησή σας περιγράφει ακριβώς αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η αγορά μας μετασχηματίζεται ψηφιακά με πολύ γρήγορους ρυθμούς όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές άλλες δραστηριότητες. 

Οι αλλαγές δεν είναι μόνο αναπόφευκτες αλλά προφανώς είναι και χρήσιμες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πελάτες, διαμεσολαβούντες και εταιρίες.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι παρατηρούνται πολλά προβλήματα στον τρόπο που κάθε εταιρία τροποποιεί τις διαδικασίες της χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Ειδικά στο τομέα της διανομής οι αλλαγές σχεδιάζονται χωρίς την ουσιαστική συνεισφορά της διαμεσολάβησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να μην επιτυγχάνεται η προσδοκώμενη ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των απαιτήσεων κανονιστικής συμμόρφωσης και την παραγωγική διαδικασία της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. 

Επίσης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση στο βωμό του ψηφιακού μετασχηματισμού να παρακάμψουμε νομικές απαιτήσεις που είναι ουσιαστικές, και οι οποίες εξασφαλίζουν την αξιοπιστία της βιομηχανίας.

Για άλλη μία φορά θα ήθελα να εκφράσω την προτροπή μου, προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ,να έχουν στενή συνεργασία με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατά το σχεδιασμό αυτών των εφαρμογών και να ακούν με προσοχή τις παρατηρήσεις τους τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίηση όποιας νέας διαδικασίας.

Ο κ Δημήτρης Γαβαλάκης στο βήμα του ομιλητή από παλαιότερη δράση του EEA για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Ερώτηση: Έχετε πολύχρονη παρουσία σε θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Από την τωρινή σας θέση του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ και της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, ως κομβικό επιμελητήριο έχετε αναλάβει ευρύτερες και πανελλαδικές  δράσεις σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Ποιες ήταν οι πιο κομβικές και  ποιες άλλες έχετε προγραμματίσει για το εγγύς μέλλον;   

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι τα 8 χρόνια της ενασχόλησης με τα κοινά του κλάδου – ως πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ (ΕΣΑΠΕ σήμερα) και της ΕΑΔΕ – συνεργάστηκα με εξαιρετικούς συναδέλφους και όλοι μαζί κάναμε πλούσιο έργο σε πάρα πολλούς τομείς με αποκορύφωμα τη μεγάλη μας επιτυχία στη διαμόρφωση του ν 4583.

Στη συνέχεια , έχοντας εκλεγεί στο ΕΕΑ, μαζί με τον πρόεδρο Γ .Χατζηθεοδοσίου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα πληθώρα δράσεων προς όφελος του κλάδου μας και της αγοράς.

Συγκεκριμένα

-Θεσπίσαμε την εθνική συνδιάσκεψη των εκλεγμένων στα Επιμελητήρια, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ενισχύοντας τη φωνή του κλάδου μας προς όλους τους φορείς, δημιουργώντας, πανελλαδικά, ισχυρούς δεσμούς δικτύωσης.

-Πετύχαμε – μαζί με τα σωματεία του κλάδου – την αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως πληττόμενου από την πανδημία, εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

-Ψηφιοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ώστε τόσο η ανανέωση όσο και η υποβολή δικαιολογητικών στο ΕΕΑ να γίνεται χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία  .

-Αναπτύξαμε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης με όλους τους φορείς εκπαίδευσης του κλάδου μας, με το Ελληνικό ινστιτούτο ασφαλιστικών σπουδών αλλά και με άλλους φορείς της αγοράς (Ένωση Αναλογιστών, Ένωση Financial Planners κλπ).

-Εκπονήσαμε με την ICAP, την πρώτη πανελλαδική μελέτη για τον κλάδο μας, αναδεικνύοντας πληθώρα συμπερασμάτων τα οποία αποτελούν σημαντικό όπλο για τους εκπροσώπους του κλάδου αλλά και χρήσιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία ξεχωριστά.

-Υλοποιούμε, το τελευταίο μήνα κάθε έτους, προγράμματα επαναπιστοποίησης ,ώστε να καλύπτουν οι συνάδελφοι μας τις απαιτούμενες ώρες τους, σε περίπτωση που δεν τα έχουν καταφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

-Δημιουργήσαμε video, για τα social media, προβολής της αξίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και υλοποιήσαμε ευρύ πλάνο προώθησης του

-Προωθήσαμε στην κυβέρνηση και συνεχίζουμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο για τη νομοθετική ρύθμιση ανοιχτών φορολογικών θεμάτων του κλάδου.

-Στηρίξαμε όλα τα συνδικαλιστικά αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά εκφράστηκαν από τα αρμόδια σωματεία και χρηματοδοτήσαμε κάθε δράση του, όποτε μας ζητήθηκε

Στα επόμενα σχέδια μας είναι:

-Νομοθετική ρύθμιση για απευθείας αποστολή των βεβαιώσεων επαναπιστοποίηση και συμβολαίων ΑΕ (διαδικασία που γίνεται ετησίως) από τους φορείς που τα παράγουν προς τα Επιμελητήρια της χώρας, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους συναδέλφους.

– Διεκδίκηση, με τεκμηριωμένη μελέτη από το ΕΙΑΣ, της διεύρυνσης των υποχρεωτικών ασφαλίσεων.

-Νέα σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων αλλά και εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών για τον κλάδο μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

-Υλοποίηση της 4ης εθνικής συνδιάσκεψης, μετασχηματίζοντας την, σε συνεργασία με τα σωματεία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

-Ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με στόχο τη στήριξη του κλάδου και των σωματείων για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών

-Συνέχιση της χρηματοδότηση των αναγκών των σωματείων μας και των πρωτοβουλιών τους όπως αυτές προσδιορίζονται από την ΕΑΔΕ

Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμα που θα στέλνατε στους καταναλωτές σχετικά με την χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και της ανάγκης να έχουν εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης; 

Απάντηση: Καθένας από μας αγωνίζεται στη ζωή του να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για το σήμερα αλλά και τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το μέλλον του.

Σε αυτόν τον αγώνα μόνο ένας σύμμαχος υπάρχει, η ασφάλιση. Και ιδιαίτερα η σωστά σχεδιασμένη ασφάλιση η οποία μάλιστα επανασχεδιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο η ασφάλιση μπορεί να στηρίξει τον καθένα από μας, όταν απρόοπτα θα κλονιστεί η οικονομική μας ευημερία ή όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης. Ο μόνος ειδικός για την σωστή σχεδίαση είναι ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.

Τα τελευταία 15 χρόνια η ασφαλιστική βιομηχανία έχει αλλάξει ριζικά στη χώρα μας κερδίζοντας το στοίχημα της αξιοπιστίας.

Σήμερα τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών υπερκαλύπτουν τις εποπτικές απαιτήσεις. Κάθε πολίτης μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής ότι, είτε σήμερα είτε στο μέλλον,  κάθε υποχρέωση κάθε ασφαλιστικής εταιρίας θα υλοποιηθεί στο έπακρο.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο στο γνωστικό τους επίπεδο όσο και στη μεθοδολογία των εργασιών τους, τηρώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο και εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και υπευθυνότητας προς όφελος των ασφαλισμένων τους.

Εμπιστευτείτε μας !

Ποιος είναι ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης: 

Γεν.Γραμματέας ΕΕΑ. Πρόεδρος GAMA Global Hellas . Ιδρυτής της Life Plan Insurance

Η  επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1991 στην ALICO.

Τον 9ο του 1996 αρχίζει  η προσπάθεια του στο management  στην Commercial Union Life ως Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων και έπειτα από  τρία χρόνια διακρίσεων προάγεται στη θέση του Agency Manager.

Από το 2004 και μέχρι το 2010 Υποκατάστημα του ήταν το πρώτο σε συνολικές εισπράξεις χαρτοφυλακίου ζωής της Commercial Value. Το τελευταίο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας κατείχε και την θέση του επιθεωρητή πωλήσεων του Agency.

Σήμερα έχει την ευθύνη της εταιρίας ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Life Plan insurance, την οποία ίδρυσε, με τους επί χρόνια καταξιωμένους συνεργάτες του, τον 3ο  του 2010.

Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα σπουδών L.U.T.C. του “ The American College of Financial services” και  έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων του ΕΙΑΣ και της Limra, της οποίας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής για Ελλάδα και Κύπρο από το 2018.

Τον 12ο του 2017 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του Ε.Ε.Α. ενώ από το 2013 είναι μέλος του Δ.Σ του Ε.Ι.Α.Σ (Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών).

Κατείχε την θέση του Πρόεδρου του Π.Σ.Σ.Α.Σ (Πανελληνίου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων) από το 2011 έως το 2017, οπότε και αποσύρθηκε λόγω της εκλογής του στο Ε.Ε.Α. ενώ έχει διατελέσει 2 φορές Πρόεδρος  της Ε.Α.Δ.Ε (Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος).

Τέλος είναι Μέλος του GAMA Global board από την ίδρυσή του,  μιας και ήταν Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε και υλοποίησε την ίδρυση του παραρτήματος στην Ελλάδα και ανέλαβε την Προεδρία της GAMA Global Hellas από τον Μάρτιο του 2021.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *