Δικαιώθηκαν, τελεσίδικα, τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες που κατηγορήθηκαν για σύσταση “καρτέλ”

Τέλος σε μια μακροχρόνια εκκρεμότητα από τη Eπιπτροπή Ανταγωνισμού για τέσσερις ασφαλιστικές εταιρίες που είχαν κατηγορηθεί για σύσταση “καρτέλ” στις πληρωμές των επισκευών για τρακαρισμένα οχήματα.

Η καταγγελία είχε γίνει από ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ στην Κρήτη . Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως εξήε :
Επανεξέταση της καταγγελίας της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης μετην επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» κατά των εταιριών α) «AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», β) «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, γ) «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», δ) «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.», ε) «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και στ) της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», για παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/77, όπως ίσχυε, και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ, κατόπιν αναπομπής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και το ΣτΕ της υπ’ αριθ. 460/V/2009 απόφασης της Ε.Α.
Κατά την επανεξέταση της υπ’ αριθ. πρωτ. 6756/26.10.2005 καταγγελίας της ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ κατά των ως άνω εταιριών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, δεν διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 1 του ν.
3959/2011 από τις καταγγελλόμενες εταιρίες και έκρινε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαγόρευσης με βάση το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, καθώς οι προαναφερόμενες ασφαλιστικές εταιρίες, μέτοχοι της AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, και η AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε, ως κοινή επιχείρηση (joint venture), δεν παραβίασαν τα προαναφερόμενα άρθρα μέσω του καθορισμού εφαλτήριας τιμής εργατοώρας συνεργείων παροχής υπηρεσιών επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων στο πλαίσιο του συστήματος Audatex, καθόσον επρόκειτο για εφαλτήρια μεν, προτεινόμενη ωστόσο, ενδεικτική δηλαδή, τιμήεργατοώρας που σε συνάρτηση και με τον αριθμό εργατοωρών συνιστούσε δευτερεύοντα περιορισμό, δηλ. άμεσα συνδεδεμένο και αναγκαίο όρο για την ορθολογική λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης ζημιών αυτοκινήτων οχημάτων, όπως ήταν αυτό της Audatex.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά πλειοψηφία έκρινε ότι η αποδιδόμενη στην Audatex επιβολή ρήτρας μάλλον ευνοούμενου πελάτη δεν στοιχειοθετήθηκε ότι συνιστούσε εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, ως δήθεν ενσωματωμένος μηχανισμός ελέγχου καθορισμένων τιμών, ούτε και ότι η εν λόγω ρήτρα επέφερε ή μπορούσε να επιφέρει αυτοτελώς περιοριστικά του ανταγωνισμού αποτελέσματα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *