Δικαστική απόφαση αποζημιώνει θύματα τροχαίου και απορρίπτει συνυπαιτιότητα για ζώνη και ταχύτητα

Ψυχική Οδύνη 460.000 ευρώ. Ένσταση Διακινδύνευσης Επιβαινόντων. Εκτροπή – πρόσκρουση σε Φωτεινό Σηματοδότη Εκτροπή Οχήματος και πρόσκρουση σε Φωτεινό Σηματοδότη

Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου η οποία κινούμενη στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας σε λεωφόρο, εξετράπη της πορείας της εισερχόμενη σε αριστερή στροφή, λόγω υπερβολικής ταχύτητας (100 χ/ω) και ολισθηρότητας του οδοστρώματος από προηγηθείσα βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να ανέλθει επί του πεζοδρομίου και να επιπέσει με το δεξιό μέρος του με σφοδρότητα στον φωτεινό σηματοδότη.
Η αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού δεν αμφισβητείται από τους εναγόμενους και για το οποίο σε συνδυασμό με τη γενική της άρνηση και το σύνολο των ισχυρισμών τους συνάγεται κατά την κρίση του Δικαστηρίου ομολογία, κατ’ άρθρο 261 του ΚΠολΔ).
Ζώνη Ασφαλείας – Έλλειψη
Δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τον Θανάσιμο τραυματισμό των επιβαινόντων
Προς απόδειξη του ισχυρισμού περί μη χρήσης ζώνης ασφαλείας από τους θανασίμους τραυματισθέντες επιβάτες γίνεται επίκληση της μαρτυρικής κατάθεσης πυροσβέστη, που συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και ο οποίος κατέθεσε ότι απ΄ότι διαπίστωσε δεν φορούσε κανένα από τα επιβαίνοντα άτομα ζώνη ασφαλείας. Κρίθηκε όμως ότι, το αποδεικτικό αυτό μέσο δεν παρέχει ασφαλή κρίση, καθόσον ο ανωτέρω μάρτυρας αυτός έφθασε στον τόπο του ατυχήματος μετά από πάροδο χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αφαιρέθηκαν οι ζώνες ασφαλείας από τους φίλους που ακολουθούσαν σε άλλο όχημα και προσέτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες πριν φθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπροσθέτως κρίθηκε ότι , η παράλειψη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, δεν αποδείχθηκε ότι συνδέεται αιτιωδώς με τον θανατηφόρο τραυματισμό τους, καθόσον ακόμη και αν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, ο θάνατός τους θα ήταν αναπόφευκτος, δεδομένης της σφοδρής πρόσκρουσης με την εμπρόσθια δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου (ήτοι εκεί όπου κάθονταν οι δύο θανόντες) .στον φωτεινό σηματοδότη.
Ένσταση Διακινδύνευσης Επιβαινόντων
Απορριπτέος ως αβάσιμος κρίθηκε ο ισχυρισμός της εναγόμενης ασφαλιστικής εταιρείας ότι οι θανόντες δεν ζήτησαν τον περιορισμό της ταχύτητας ή την κάθοδό τους από το όχημα, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή καθιστάμενοι συνυπαίτιοι κατά ποσοστό 45 % για το επελθόν αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού τους, καθόσον αποδείχθηκε ότι γνώριζαν την οδηγό επί σειρά ετών και είχαν τη βεβαιότητα ότι ήταν μια προσεκτική οδηγός, η οποία, μάλιστα, προκειμένου να μεταφέρει τους φίλους της με ασφάλεια, δεν κατανάλωσε καθόλου οινοπνευματώδη ποτά κατά την παραμονή της στο μπαρ.
Ψυχική Οδύνη
Ψυχική Οδύνη επί της Α Αγωγής 460.000 ευρώ
Για τον θάνατό 19χρονου επιμεριζόμενα :
Ανά 130.000 ευρώ σε καθένα γονέα
100.000 ευρώ στην αδελφή
40.000 ευρώ στην γιαγιά
Ανά 30.000 ευρώ σε καθένα από τους δύο προγόνους του.
Ψυχική Οδύνη επί της Β Αγωγής 390.000 ευρώ
Για τον θάνατο 20χρονου επιμεριζόμενα:
Ανά 130.000 ευρώ σε καθένα γονέα
100.000 ευρώ στον αδελφό
30.000 ευρώ στη γιαγιά
Έξοδα Κηδείας
Στα έξοδα κηδείας περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων και τα έξοδα μεταφοράς του θανόντος σε τόπο διάφορο του θανάτου με το σύνηθες μεταφορικό, τα απαραίτητα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής (λ.χ. δημοσίευση νεκρώσιμων αγγελιών σε εφημερίδα), δαπάνη μισθώσεως και κατασκευή τάφου, οι δαπάνες πένθιμου δεξιώσεως ή συνεστιάσεως, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα, μετά την ταφή. Αντιθέτως, δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μνημόσυνων ή προμήθειας πένθιμων ενδυμασιών, τα φιλοδωρήματα στο νεκροταφείο, οι καταθέσεις στεφανιών και σταυρών από άνθη, προεχόντως δε τα έξοδα για την κατασκευή οικογενειακού τάφου. Επίσης δεν επιδικάζονται τα έξοδα ταξιδιού των συγγενών και γονέων του θανατωθέντος, για να μεταβούν στον τόπο όπου θα γίνει η επικήδεια τελετή , πλην όμως επιδικάζονται τα έξοδα μεταβάσεως προς παραλαβή του νεκρού.
Πηγή: ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *