Εγκύκλιος ΟΑΕΕ για συντάξεις αναπηρίας

Διευκρινίσεις για την οριστικοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων από 01.01.1993 περιλαμβάνει εγκύκλιος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Ειδικότερα σημειώνεται ότι καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν την οριστικοποίηση των προσωρινών συντάξεων αναπηρίας των νέων ασφαλισμένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον:
– Ελάμβαναν σύνταξη αναπηρίας επί 12ετία συνεχώς ή
– Ελάμβαναν σύνταξη αναπηρίας επί 20ετία διακεκομμένα, αλλά από 3ετίας συνεχώς.
Από την έναρξη ισχύος του Ν. 3863/2010, δηλαδή από 15.07.2010, παραμένουν ισχυρές οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά την τελική γνωμάτευση των αρμόδιων Υγειονομικών, εφόσον :
Α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και έχει χρόνο συνταξιοδότησης 7 ετών συνεχώς, κατά την διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες Υγειονομικές Επιτροπές.
Β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και έχει χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς, κατά την διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες Υγειονομικές Επιτροπές.
Επίσης, προβλέπεται ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας υφίσταται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται δε με τις ίδιες προϋποθέσεις ενώ δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις ανωτέρω επιτροπές. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη ή εφόσον οι επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *