ΕΕΑ: “Αγκάθι” οι προσαυξήσεις, απαραίτητη η βελτίωση των 120 δόσεων

Χαιρετίζουμε την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και ταυτόχρονα αισθανόμαστε δικαιωμένοι ως Επιμελητήριο.

Είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και σε νομικά πρόσωπα, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαν να αποκτήσουν προοπτική βιωσιμότητας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι θεωρούμε αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για το μεγάλο «αγκάθι» των προσαυξήσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουν ακόμα και κατά 40% το ποσό της συνολικής οφειλής κάποιου οφειλέτη. Εφόσον υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων, τότε το μέτρο θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, προς όφελος και των οφειλετών και των δημοσίων εσόδων. Και επειδή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις ρυθμίσεις οφειλών, όπως έχει προειδοποιήσει η κυβέρνηση, εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο για τη δραστική μείωση των προσαυξήσεων.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι φεύγει ο βραχνάς των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από περίπου 1 εκατ. οφειλέτες που κινδύνευαν να δουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Θετική εξέλιξη είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός υπερβολικού φόρου κατά την εκτίμηση μας.

Πλέον περιμένουμε να δούμε το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, προκειμένου να αλλάξει τελικά το μίγμα φορολογικής πολιτικής και επιτέλους να δοθούν κίνητρα για σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτό που προκαλεί μία σχετική αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της εποχής και την ανάγκη της επιτάχυνσης στη βελτίωση θεμάτων που έχουν σχέση και με την επιχειρηματικότητα και με την καθημερινότητα. Ελπίζουμε να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο και κυρίως να δώσει λύσεις σε προβλήματα που απειλούν το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η φορολογία, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η ενίσχυση της ρευστότητας, η πάταξη του παρεμπορίου.  Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, μόνο μέσα από την πρόοδο των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στην ανάπτυξη. 

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *