ΕΕΣ: Τα χαμηλά επιτόκια βασική πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά στην Ευρώπη

Η συμβολή της EIOPA στην εποπτεία και στη σταθερότητα του ασφαλιστικού τομέα ήταν σημαντική, οι προκλήσεις όμως είναι σοβαρές, αναφέρει η Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Μεταξύ άλλων στην έκθεση και στο κεφαλαίο “Η ασφαλιστική αγορά στην ευρωπαϊκή οικονομία” επισημαίνεται:

Μία από τις βασικές προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά σήμερα είναι τα χαμηλά επιτόκια. Οι ασφαλιστές, ειδικά στον κλάδο ζωής ο οποίος αντιπροσωπεύει το 65% της ασφαλιστικής αγοράς της ΕΕ, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με το εγγυημένο επιτόκιο για τα προϊόντα που πωλήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Επομένως, τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστών ζωής υφίστανται επί του παρόντος ριζικές αλλαγές, μία συνέπεια των οποίων είναι η περαιτέρω ανάληψη κινδύνων.
Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η εκτεταμένη χρήση μαζικών δεδομένων έχουν αναδιαμορφώσει Ηνωμένο Βασίλειο Σλοβακία Σλοβενία Σουηδία Ρουμανία Πορτογαλία Πολωνία Νορβηγία Κάτω Χώρες Μάλτα Λετονία Λουξεμβούργο Λιθουανία Λιχτενστάιν Iταλία Ισλανδία Ιρλανδία Ουγγαρία Κροατία Ελλάδα Γαλλία Φινλανδία Αυστρία Ισπανία Eσθονία Δανία Γερμανία Τσεχική Δημοκρατία Κύπρος Βουλγαρία Βέλγιο 13 την ασφαλιστική αγορά (Fintech), δημιουργώντας όχι μόνο ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις αλλά και συνεπιφέροντας ορισμένες νέες προκλήσεις και κινδύνους για τους πελάτες.
Από ρυθμιστική άποψη, μια καθοριστική εξέλιξη για τις ασφαλιστικές εταιρείες ήταν η εφαρμογή του πλαισίου της «Φερεγγυότητας ΙΙ» τον Ιανουάριο του 2016.
Η «Φερεγγυότητα ΙΙ» αποτελεί το πρώτο εναρμονισμένο ενωσιακό νομικό πλαίσιο όσον αφορά την ανάληψη και την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ασφάλισης και της αντασφάλισης. Το πλαίσιο αυτό καλύπτει επίσης την ασφαλιστική εποπτεία και σκοπό έχει την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς. Καθορίζει πόσο μεγάλα κεφάλαια πρέπει να διαθέτουν οι εταιρείες για την κάλυψη των κινδύνων τους, καθώς και τις απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνων, διακυβέρνησης και υποβολής εκθέσεων.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *