Εισπρακτικές εταιρίες σχεδιάζει να βάλει ο ΕΦΚΑ για καθυστερημένες οφειλές !

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η συνεργασία του ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ με ιδιώτες, προκειμένου να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες οφειλετών που κατά κύριο λόγο θα μπορούσαν να πληρώσουν καθυστερημένες εισφορές αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οπως υποστηρίζεται , μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, επιπλέον 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει ο ΕΦΚΑ από μεγαλοοφειλέτες καθώς και από οφειλές που αυξάνονται δυσανάλογα εξαιτίας των πολύ υψηλών πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, αν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός.

Μπες στο κανάλι μας στο youtube για μια νέα εμπειρία στην ασφαλιστική ενημέρωση

Ηδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέσω ρυθμίσεων αλλά και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και το περιορισμένο προσωπικό που διαθέτει, «μαζεύει» ετησίως περί το 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, και παρότι το τελευταίο διάστημα οι κύριες οφειλές μειώνονται, τα συνολικά χρέη αυξάνονται έχοντας πλέον φτάσει στα 47,88 δισ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός ενιαίου «Τειρεσία» για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σήμερα, ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ λειτουργούν στα… τυφλά. Δεν γνωρίζουν την οικονομική συμπεριφορά των οφειλετών, σε βάθος χρόνου (2 ετών ή και περισσότερο), ούτε έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές πληρωμών προς όλες τις οντότητες του δημόσιου τομέα, με σκοπό την παραγωγή πιστοληπτικής βαθμολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πηγή: kathimerini.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team