Εκθεση KPMG- Ουραγός μαζί με την Βουλγαρία η Ελλάδα σε ασφαλιστική διείσδυση στην Ευρώπη

Tου Γιάννη Χαρονικολάου

Παρά τη σημαντική αύξηση παραγωγής το 2023, η Ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (2.4%), όσο και στην Βουλγαρία, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης της KPMG για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά το 2024.

"Κατά Παντός Κινδυνου" Tips στο youtube για ασφάλιση και ασφάλειες

Στις προηγμένες ασφαλιστικά χώρες παρατηρούμε ότι η παραγωγή ασφαλίστρων αγγίζει έως και το 9% ενώ στις λιγότερες, όπως η δική μας, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 2.5% υπογραμμίζει η έκθεση .

Από το διάγραμμα της σχέσης μεταξύ παραγωγής ασφαλίστρων και ΑΕΠ (που παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα) συμπεραίνουμε ότι για να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή της συνεισφοράς του κλάδου στην οικονομία απαιτείται σημαντική άνοδο και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε παρόμοιες οικονομικά χώρες στην Ευρώπη, όπως η Πορτογαλία, η παραγωγή φτάνει και το 5% που υποδηλώνει και τις προοπτικές της αγοράς στην χώρας μας, αλλά και τα ερωτηματικά για τους λόγους που δεν έχει καταφέρει να κινηθεί ουσιωδώς ανοδικά όλα αυτά τα έτη.

Στην Ευρωπαϊκή Αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIOPA, τα ασφάλιστρα γενικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν το 2023 κατά 6% σε σχέση με το 2022, ενώ ο κλάδος ζωής ελάχιστα κατά 1% αν και οι μεταβολές μεταξύ των κρατών είχαν έντονες διακυμάνσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα συμβόλαια με συμμετοχή στα κέρδη αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ζωής.

insurance report 2024 infographic

Στον τομέα των Επενδύσεων παρατηρήθηκε βελτίωση του όγκου αλλά και των αποδόσεων. Ο δείκτης απόδοσης για το 2023 ανήλθε σε 2% σε σχέση με το 1.7% το 2022 λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

insurance report 2024 infographic

Με το ΔΠΧΑ 17 προστέθηκαν νέοι δείκτες απόδοσης με πιο σημαντικούς αυτού του Συμβατικού περιθωρίου κέρδους (CSM) που αντανακλά την μελλοντική κερδοφορία των εν ισχύ χαρτοφυλακίων Ζωής. Η κερδοφορία των χαρτοφυλακίων είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας των ασφαλιστικών εταιρειών. Η κερδοφορία αυτή επιμερίζεται σταδιακά σε όλο το διάστημα της διάρκειας των συμβολαίων. Διαχρονικά ο δείκτης εμφανίζεται σημαντικά μεγαλύτερος για τα GMM χαρτοφυλάκια έναντι των VFA χαρτοφυλακίων, επιβεβαιώνοντας την μεγαλύτερη κερδοφορία των GMM χαρτοφυλακίων.

insurance report 2024 infographic

To Ασφαλιστικό Αποτέλεσμα σημείωσε αρνητικό πρόσημο το 2023, λόγω των υψηλών αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές και την άνοδο του δείκτη αποζημιώσεων στο κλάδο αυτοκινήτου.

Τα αρνητικά αποτελέσματα των εταιρειών γενικών ασφαλίσεων από το 2022 και το 2023 και ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτοκινήτου μαρτυρούν την αρνητική εξέλιξη του δείκτη κόστους ζημιών τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο συνολικά συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών εξόδων (προμήθειες και έξοδα διαχείρισης). Ο συνολικός δείκτης ζημιών (Combined ratio) στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου έχει πλέον ξεπεράσει το 100% υποδηλώνοντας το ζημιογόνο χαρακτήρα της κάλυψης αυτής. Οι εταιρείες προσπαθούν μέσα από την προσφορά πακέτων καλύψεων στο αυτοκίνητο που είναι πιο κερδοφόροι να καλύψουν μέρος της ζημιάς αυτής και να καταστήσουν το συνολικό συμβόλαιο αυτοκινήτου κερδοφόρο έστω και οριακά. Και στο σύνολο Γενικών ασφαλίσεων η άνοδο του δείκτη ζημιών είναι σημαντική από το 2021.

Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR κινήθηκε καθοδικά για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 177% από 184% το 2022 και 191% το 2021. Λόγω των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού από τις έντονες πυρκαγιές και τις πλημμύρες του Daniel που συνέβαλλαν στην αύξηση των ζημιών και των αρνητικών αποτελεσμάτων, οι διοικήσεις δεν προέβησαν σε (σημαντική) διανομή μερισμάτων. Επιπλέον οι αποτιμήσεις των χρεογράφων το 2023 λόγω ανόδου της αγοράς επίδρασαν θετικά στο δείκτη αντιστρέφοντας μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις το 2022. Οι Ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν υψηλή φερεγγυότητα και κεφαλαιακή επάρκεια.

Κλείνοντας, στην τελευταία ενότητα των συμπερασμάτων της Έκθεσης και στο τμήμα «Κοιτώντας Μπροστά» περιλαμβάνεται σχολιασμός σχετικά με την Κινητικότητας της Αγοράς, τον Ασφαλιστικό Μετασχηματισμό, το πρόβλημα της έλλειψης Ταλέντων, θέματα από την λειτουργείας των ΕΠΥ καθώς και προοπτικές- προκλήσεις κλάδου Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων

2024 Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά Ετήσια ΈκθεσηΚατεβάστε το PDF (10 MB)

Φίλιππος Κάσσος Partner, Audit KPMG στην Ελλάδα

Picture of Philippos Kassos

“Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα για το έτος που έκλεισε το 2023 απέδωσε σημαντικά καλύτερα (9% αύξηση παραγωγής) τόσο σχετικά με το ΑΕΠ (2.3%) όσο και συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρώπης (4%) ενώ η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται με τον ίδιο ή και καλύτερο ρυθμό και το 2024, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι κύριοι παράγοντες της ανόδου φαίνεται να επηρεάζονται από τις σημαντικές «πληθωριστικές» αυξήσεις των τιμολογίων στο αυτοκίνητο , την περιουσία και την υγεία λόγω αυξημένου κόστους εργασιών, ενώ οι ασφαλιστές ζωής εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν μέρος της ζήτησης για επενδυτικού τύπου προϊόντα. Στον αντίποδα, η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (ΔΠΧΑ 17) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μας παρείχε πολύτιμες νέες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τις αποδόσεις και την αξία τους. Η 14η έκδοση της KPMG περιλαμβάνει μια σειρά από νέους δείκτες απόδοσης των εταιρειών που θεωρούμε ότι θα τοποθετηθούν ψηλά στην λίστα στοιχείων που συμβάλλουν στην αξιολόγηση της αγοράς και των εταιρειών.”

vasiliki skella
Βασιλική Σκέλλα Director, Αναλογιστικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες KPMG στην Ελλάδα

“Σύμφωνα και με την έρευνα “Insurance CEO Outlook” της KPMG για το 2024, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί CEOs των ασφαλιστικών οργανισμών παγκοσμίως είναι ποικίλες και περίπλοκες. Στις κορυφαίες επιχειρησιακές προτεραιότητες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων τους για τα επόμενα τρία χρόνια, εξέχουσα θέση κατέχουν η προώθηση της ψηφιοποίησης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εταιρειών, η εφαρμογή πρωτοβουλιών ESG και η προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, με γνώμονα την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Οι ηγέτες του ασφαλιστικού κλάδου παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον.”



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team