Ενας στους 4 Ευρωπαίους θα είναι άνω των 60 ετών το 2020. Καμπανάκι για τις συντάξεις

Καμπανάκι για το μέλλον των συντάξεων στην Ευρώπη από τον, Fausto Parente, Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες και τις Επαγγελματικές Συντάξεις (EIOPA).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λιθουανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε τα παρακάτω:

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ερώτηση: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις για τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα;

Απάντηση: Τα συνταξιοδοτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις από την γήρανση του πληθυσμού. Για παράδειγμα, μέχρι το 2020, το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Ενώ η γήρανση του πληθυσμού επιταχύνεται, η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται. Οι προβολές δείχνουν ότι θα υπάρξουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που πληρώνουν συνταξιοδοτικά συστήματα για να υποστηρίξουν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.
Επίσης, τα εθνικά συστήματα δεν προσαρμόζονται στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία με τις αλλαγές της οικονομίας και της αγορά εργασίας, όπως οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι που αλλάζουν τακτικά θέσεις εργασίας και μετακινούνται από τη μία Ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη.
Επίσης, πάρα πολλοί άνθρωποι είτε έχουν ανεπαρκείς συντάξεις ή δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά συστήματα. Επομένως οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών προσδοκιών από κρατικά, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία ή ιδιωτικές αποταμιεύσεις, δεν είναι καθόλου θετική.Όλα αυτά, μαζί με το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου, ασκούν πίεση σε οποιαδήποτε συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Ερώτηση: Είναι πιο δύσκολο για τις μικρότερες χώρες με μικρότερες οικονομίες να δώσουν στους πολίτες τους επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις σε σχέση με μεγαλύτερες χώρες;

Απάντηση: Νομίζω ότι δεν είναι ζήτημα το μέγεθος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι προκλήσεις όπως το δημογραφικό και τα χαμηλά επιτόκια αφορούν κάθε συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το μέγεθος της αγοράς.
Για σωστή αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και λύσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην EIOPA πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν εθνικές μεταρρυθμίσεις που θα συμπληρώνονται και από τους τρεις πυλώνες, είτε αφορούν τις επαγγελματικές είτε τις ιδιωτικές συντάξεις.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *