Ενστάσεις των ασφαλιστών για το δικαίωμα στη λήθη σε ορισμένες ασθένειες και τον καρκίνο

Σχετικά με την Κοινοτική Οδηγία για την καταναλωτική πίστη και του δικαιώματος στη λήθη για άτομα με προηγούμενη διάγνωση σε ορισμένες ασθένειες η  Insurance Europe  διατυπώνει ενστάσεις, γιατί όπως υποστηρίζει θα έχουν αρνητικές συνέπειες στους καταναλωτές και τις ασφαλιστικές εταιρίες

Ειδικότερα σε έγγραφο της αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής :  

Η  Insurance Europe  παρουσιάζει τα βασικά μηνύματα του κλάδου σχετικά με τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη (CCD) και σκιαγραφεί γιατί η εισαγωγή του δικαιώματος στη λήθη για άτομα με προηγούμενη διάγνωση σε ορισμένες μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου , θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτό ακολουθεί τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθετική πρόταση για την CCD που θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν κατάλογο μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών προκειμένου να εισαγάγουν ένα 10ετές δικαίωμα στη λήθη (RTBF) για τους ενήλικες (πέντε χρόνια εάν διαγνωσθούν πριν από την ηλικία των 18). 

Το RTBF θα σήμαινε ότι δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν μια προηγούμενη διάγνωση οποιασδήποτε ασθένειας σε αυτόν τον κατάλογο σε έναν ασφαλιστή.

Εάν αυτό θα υιοθετηθεί στην τελική CCD, οι ασφαλιστές προβλέπουν:

Μειωμένη πρόσβαση στην ασφαλιστική προστασία για όλους τους καταναλωτές 

Αυξημένος κίνδυνος βλάβης των καταναλωτών 

Εξαφάνιση ορισμένων προϊόντων

Αβεβαιότητα για τους καταναλωτές

Αδιαφανές σύστημα

Λιγότερη βεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των ασφαλιστών να πληρώνουν μελλοντικές αποζημιώσεις 

Για να αποφευχθούν απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, καταλήγει η Insurance Europe, για τους καταναλωτές, η εφαρμογή οποιουδήποτε RTBF σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να γίνεται μέσω ενός ευέλικτου κώδικα δεοντολογίας. Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να τεθούν τα επιστημονικά, ιατρικά και στατιστικά δεδομένα στο επίκεντρό του για να μπορεί να προσαρμόζεται ομαλά στις επιστημονικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, η Insurance Europe συμβουλεύει να μην υπάρχει ένας άκαμπτος μηχανισμός ενσωματωμένος στη νομοθεσία της ΕΕ που είναι δύσκολο να προσαρμοστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Insurance Europe (στα αγγλικά ) εδώ 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *