ΕΟΠΥΥ : Δεν «χρεοκοπούμε», ποια είναι η οικονομική κατάσταση του οργανισμού

Απάντηση σε δημοσιεύματα για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ έδωσε έμμεσα η διοίκηση του οργανισμού με ανακοίνωση της που αναφέρεται σε οικονομικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα αναφέρει :

Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς νέα ελλείμματα.Η πραγματικότητα για τα οικονομικά του Οργανισμού
είναι :
-Οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των ταμείων ύψους, 150 εκ. ευρώ, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα.
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχοντανσε 1,9 δις. ευρώ.
Από αυτά τα733 εκ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011)των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Από το συνολικό ποσό επίσης δεν έχει αφαιρεθείτο ποσό των 553 εκ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate-clawback)από τις απαιτήσεις των παροχών.
Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκ. ευρώ.
-Οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι λιγότερες από 100 εκ. ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.
-Οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβεια τους , ανέρχονται σε 4,8 δις. Ευρώ και είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές)
Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ ́ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν
δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού στους
ασφαλισμένους τουΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *