Επέλαση των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα

Αυξάνεται σημαντικά ο έλεγχος της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς από τις θυγατρικές των πολυεθνικών ασφαλιστικών πού ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω εξαγορών, αλλά και των εξαγορών που κάνουν οι θυγατρικές ασφαλιστικών που βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα.

463747Ήδη μέσα στην τελευταία 15ετία στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν τρείς μεγάλοι πολυεθνικοί Ομιλοι μέσω των εξαγορών Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιριών. Από αυτές τις εξαγορές οι δύο ασφαλιστικές ήταν θυγατρικές τραπεζών ( Αlpha Ασφαλιστική, και Φοίνιξ Εμπορική) και η τρίτη καθαρά ιδιωτική ασφαλιστική ( Interamerican) που πουλήθηκε σε πολυεθνική.
Eτσι, τώρα με την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τον γερμανικό όμιλο της ERGO μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιριών, ενώ ορατές είναι πλέον δύο ακόμα εξαγορές μεγάλων ασφαλιστικών που ανήκουν σε ελληνικά χέρια, έστω και αν είναι θυγατρικές τραπεζών ( Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife) .
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς εάν και αυτές οι δυο ελληνικές ασφαλιστικές περάσουν σε πολυεθνικές ασφαλιστικές τότε η καθαρά ελληνικές ασφαλιστικές που μένουν στην αγορά είναι ελάχιστες από πλευράς αριθμού και μεγεθών .
Μάλιστα περιορίζονται οι περισσότερες στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων και μόνο τέσσερεις από αυτές δραστηριοποιούνταν και στους δύο κλάδους ( Γενικών και Ασφαλίσεων ζωής).
Ως προς τις μελλοντικές εξαγορές οι εκτιμήσεις είναι ότι θα γίνουν από πολυεθνικές ασφαλιστικές που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόθεση εισόδου νέου πολυεθνικού παίκτη.
Μάλιστα οι πληροφορίες και τα σενάρια φέρουν τους μελλοντικούς εξαγοραστές των δύο εναπομενόντων τραπεζικών ασφαλιστικών εταιριών να θέλουν να συνδυάσουν τις εξαγορές αυτές με το πλεονέκτημα της συνεργασίας με τα δίκτυα των δύο τραπεζών που ανήκουν οι ασφαλιστικές.
Επιπλέον και οι δύο πολυεθνικές που εικάζεται ότι διατηρούν έντονο το ενδιαφέρον για μελλοντικές εξαγορές στην Ελλάδα, αν και ιδιαίτερα μεγάλες, στερούνται πρόσβασης σε μεγάλα τραπεζικά δίκτυα για την προώθηση και μέσω αυτών των καναλιών διανομής των προϊόντων τους.
Ο παραπάνω παράγοντας φαίνεται να έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τον όμιλο Ergo μια και υπήρχε συνεργασία με την πωλήτρια Τράπεζα Πειραιώς.
Τώρα ως προς τα κίνητρα των εξαγορών άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς δεν βλέπουν να απορρέουν από το ενδεχόμενο να μετατραπεί σύντομα η ιδιωτική ασφάλιση σε «Ελ Ντοράντο» ευκαιριών . Άλλωστε το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την τελευταία πώληση από εταιρία που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.
Αν και Ελλάδα παραμένει μια χώρα με πολύ χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση και με πολύ χαμηλά κατά κεφαλήν ασφάλιστρα και ως προς το ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί μελλοντικά ενδιαφέρουσα αναδυόμενη αγορά. Και αυτή η εκτίμηση απορρέει από τις αλλαγές που συντελούνται λόγω της οικονομικής κρίσης στα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία και στον τομέα της υγείας.
Ετσι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι που βρίσκονταν από παλιά ή ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζοντας εκ των έσω την αγορά και έχοντας επενδύσει κεφάλαια βλέπουν αυτές τις εξαγορές ως εφαλτήριο να αυξήσουν τα μερίδια τους και να κερδίσουν από την μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *